Baarzenpraat 1
Ooit, in een grijs verleden, toen computers nog iets voor specialistische nerds waren en de mobiele telefoon nog niet was uitgevonden, hielden mijn broer en ik een recordlijst bij op een schoolbord in de garage. Een van de stoerste records vonden wij dat voor baars: 37.5 cm stond er, geschreven met sierlijke krijtletters. Die had broerlief op zijn naam staan: hij zat op een steen te luieren in de Ardennen en onderwijl hield hij zijn van een gele twister voorziene hengel wat voor zich uit. Althans: dat was mijn versie op de feiten. Hij was daarentegen van mening dat hij strategisch post had gevat en zijn twister sluw aanbood in het diepere gat naast de kei waarop hij zat.

tommetbaars
We waren toen nog geen tien jaar en dachten oprecht dat we het wereldrecord baars minstens benaderd, zo niet verpulverd hadden. Deze vis was immers zo ontzettend veel groter dan alle baarzen die we toen met onze kleine twistertjes van tussen de stenen van onze thuiswateren wisten te plukken...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu, 30 jaar later, heb ik al meerdere 50ers mogen vangen en meet ik baarzen niet eens meer als ik ze niet boven de 45 cm schat. Het belangrijkste verschil? Gek genoeg is dat niet per se mijn techniek. Ik vis en vang nog altijd regelmatig met softbaits op lichte roofvis jigkoppen gebonden aan een dunne roofvis lijn, die ik taluudjes laat op- en afhuppelen. het belangrijkste verschil is dat ik tegenwoordig bijna uitsluitend in Nederland vis... Het baars bestand hier is echt onvoorstelbaar goed. Niet dat er per se meer stekelridders zwemmen, maar ze plegen een ferm stuk groter te zijn.  Waar ik in België te maken kreeg met wateren ram vol baarsjes van 15 cm, zie je op de meeste Nederlandse wateren echt alle maten door elkaar. Ik las een artikel over dit fenomeen: blijkbaar 'degenereert' baars op wateren waarvan de visstand niet op peil is. Er zijn te weinig roofvissen waardoor de baarzen niet uitgedund worden, en er zijn geen paaiplekken zodat er niet genoeg witvisbroed komt als voedsel waarop baars groot kan worden. Dat was zeker het geval op de vijvers waar ik mijn jeugd doorbracht; het waren typische Belgische putjes die jaar na jaar door de club volgepropt werden met vooral brasem om de wedstrijden spectaculair te houden, en snoeken werden er systematisch de kop ingeslagen omdat die ervan beschuldigd werden de witvisbestanden kapot te maken. In Nederland is dat totaal anders.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En het mooie is dat je echt in het hele land grote baarzen kunt verwachten: het benedenrivierengebied is een perfect jachtgebied (het Volkerak en het Haringvliet voorop), maar ook de rivierplassen van de Ijssel, de Rijn, de Maas en de Waal bieden uitstekende kansen. Baars gedraagt zich daar min of meer als snoekbaars: in de warme jaargetijden blijven ze op de rivier zelf, maar als de dagen korter worden en de temperaturen kelderen trekken ze, met de witvis, de plassen op. De Randmeren, ten slotte, mogen we ook niet vergeten. Er wordt amper op gevist
omdat nagenoeg iedereen er op snoek vist met groot kunstaas of groot dood aas, maar de happy few die het wél doen beleven er bijzondere dingen... In deze reeks wil ik een aantal dingen die ik in de loop der jaren geleerd heb over grote baars beschrijven, zowel vanuit de boot en bellyboat als vanaf de kant. In de volgende aflevering beschrijf ik de werpende visserij met shads!

Stay tuned...

Thomas Sintobin