Het was het eerste wat mijn vriendin me zei aan de ontbijttafel: "zou jij niet beter gaan vissen deze voormiddag? Het is mooi weer en voor je het weet sluiten ze ook in Nederland iedereen in zijn huis op, zoals in België, Spanje, Frankrijk en Italië voorheen gebeurde..." Ik keek naar buiten en het was windstil/zonnig - zodat het me welgeteld een halve minuut kostte om mijn boterham naar binnen te werken en mijn heel zooi in de auto te proppen. ''Je loopt sowieso al de hele tijd gestresseerd rond,'' riep ze me nog lachend na. Een dik uur later drijf ik rond op een zonovergoten spiegel. Dit is een watertje waar ik vorig jaar ook al een paar keer kwam dus ik wil meteen vol gas met de Float Plus richting diepe kuilen varen. Ik heb mijn zinnen op snoekbaars gezet maar voor de zekerheid heb ik toch maar een meerval vishengel bij ook. Ik ben echter nog maar 50 meter van de oever en daar doemt een zeer grote lichtgevende streep op op het scherm van mijn dieptemeter... Ogenblikkelijk laait de meerval koorts op en met trillende vingers prik ik een aantal dauwwormen op de grote enkele haken. Even tussendoor: ik vis altijd met twee enkele haken, in tandem gemonteerd, omdat ik heb ondervonden dat een dreg de vis veel te veel beschadigt tijdens de dril. Soms boort dat ding zich zelfs in de zijkant van de kop als hij aan de enkele haak is gehaakt en dat wil ik echt niet. Met twee enkele haken - antistatische meerval haken van MadCat - vang ik ze net zo goed... Het symbool reageert: heel traag komt het omhoog naar mijn tros wormen... Ik voel wat rukjes, de hengel wordt langzaam zwaarder en blijft doorbuigen... Ik sla snoeihard aan - heb een fractie van een seconde contact maar dan is het voorbij. Mieljaarde denk ik, te vroeg geslagen. Dat aanslaan bij het wormenvissen is vaak wel wat tricky: er zijn dagen dat elke aanbeet keihard is en dan hoef je eigenlijk niets te doen. maar er zijn ook momenten waarop ze eindeloos blijven knabbelen en er soms zelfs in slagen je hele tros wormen op te peuzelen zonder daarvoor te moeten betalen!
Ik vaar verder. Een paar honderd meter verder weet ik een heel mooi talud zijn: er ligt een soort van zeer groot onderwatereiland waarboven het slechts twee meter diep is, omringd door water van 15 meter diep. Vorig jaar kon ik daar hele mooie snoekbaarzen vangen in deze periode - het leek me helder dat ze daar lagen te wachten tot de temperaturen hoog genoeg zouden zijn om te paaien op het ondiep. En ja hoor: vissen zijn gewoontedieren en ze liggen er nu ook.
img_20200319_143854506
Het is even zoeken voor ik het vangende kunstaasje heb gevonden, maar uiteindelijk lukt het met een knalroze V-staartshad van 20 cm lang. Ik monteer de dreg - een Gamakatsu maat 1 - via een kort stukje dikke gevlochten lijn aan het oogje van de schroefloodkop en plak hem dan met een Spro -magneetje ongeveer 5 cm achter de kop. Stingers gebruik ik niet meer want een beetje snoekbaars slokt deze hele handel makkelijk in één klap naar binnen. Ik weet wel dat dit niet heel geloofwaardig klinkt en het kostte mij zelf ook moeite om vertrouwen te krijgen in 1 haak op zo'n groot stuk rubber, maar nu twijfel ik niet meer. De actie van de shad is volgens mij ook een stuk natuurlijker zonder zo'n drietandige piercing vlakbij de staart... Na een paar vissen van ongeveer 60 cm haak ik een beduidend sterker exemplaar.
aviary-image-1584635331075
Met veel gespetter komt hij woest binnen handbereik - 83 cm blijkt het dier te zijn.
Ik geniet met volle teugen en vang regelmatig mijn visje. De tijd vliegt veel te snel en na een snoekbaars of tien zie ik dat ik zo stilaan weer naar de auto moet varen om in de vroege namiddag weer thuis te geraken. Het is immers niet alleen voor mij mooi weer en mijn vriendin wil nog gaan fietsen in de namiddag... Onderweg kom ik nog twee dikke signalen tegen boven ondiep water. Ik kan het toch niet laten en presenteer een bundel wormen. Die wordt twee keer gegrepen en twee keer blijkt de schuldige een meerval te zijn.
aviary-image-1584635096377
Het zijn geen reuzen, maar ze zien er oogverblindend uit in de stralende bijna-lentezon en toveren een brede glimlach op mijn smikkel - en slijm op de mouwen van mijn truitje...
Aan alle Belgen: ik hoop van harte dat jullie allemaal buiten mogen blijven. En aan alle Nederlanders: geniet van je visserij en pas goed op jezelf en je dierbaren.

 1. Spro Super Magnet Stinger Keeper 4Pcs
  Spro Super Magnet Stinger Keeper 4Pcs

  Deze schroefbare en magnetische Stinger Keepers hebben vele voordelen te bieden. Zo komt de stinger / haak makkelijk los, is eenvoudig terug te plaatsten en alle haakpunten blijven vrij voor perfecte inhaking.

  Spro 4622-3000 8716851326016
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  € 5,75
 2. Gamakatsu Hook Treble 13B
  Gamakatsu Hook Treble 13B

  Onze meest populaire dreg, bekend om zijn duurzaamheid en kracht. De Treble 13 is leverbaar in een brede varieteit maten en kleuren.

  Gamakatsu 146665-100 4534910095321
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 6,95
  13% korting
 3. Madcat A-Static Jig Hook
  Madcat A-Static Jig Hook

  De MadCat A-Static Jig Hook is gemaakt van ultra scherp en sterk black nikkel en voorzien van een gesloten oog. Ideaal om zelf verticaal jig systemen te maken. Daarnaast is deze haak uitgerust met een coating om het elektrisch veld dat de meerval kan afschrikken te minimaliseren.

  Madcat 55950 5706301559500
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 5,95