Wintersnoek

DCIM114GOPROG0434747.JPG
Een zware wintersnoek, dat stond nog op m’n verlanglijstje van dit jaar. Een snoek van het formaat spoorbiels zoals men zegt, formaat 120+ en goed doorvoed. En dan liefst nog van het grote open water. De winter is daar de ideale tijd voor. Geen makkelijke opgave want de grote tantes liggen er niet voor het oprapen en er moeten vele uren voor gevist. Zo had ik toch reeds mogen ervaren in het verleden.

foto2
Het mooie van het vissen op snoek is dat je met verschillende technieken aan de slag kan. Elke periode van het jaar heeft zo wel zijn techniek die op dat moment goed of net iets beter werkt. In het voorjaar werpend vissen met roofvis jerkbaits of met de vliegen hengel en streamers. De zomermaanden lenen zich dan weer ideaal voor actief te vissen met pluggen en spinners of spinnerbaits. In het najaar werkt slepen met groot rubber kunstaas dan weer heel goed. Het is maar wat je graag doet natuurlijk. Ik vind het wel fijn om doorheen het jaar de verschillende technieken toe te passen.
Tijdens de wintermaanden staat het metabolisme van de snoek net zoals bij de andere zoetwatervissen op een lager pitje. De activiteit ligt een stuk lager en de aasperiodes zijn minder talrijk en vooral korter dan in de andere seizoenen. Traag gevist kunstaas doet het over het algemeen wel goed, maar een langzaam geviste aasvis op de fireball of gesleept onder de dobber is ook een prima aasje gebleken om zo’n trage wintersnoek te verleiden.
Het aanbieden van een (dode) aasvis onder de dobber is zowat de meest klassieke methode om op snoek te vissen. Bovendien is het ook heel spannend om uren naar de dobber te kijken die elk moment stilletjes kan verdwijnen. Jaren terug viste ik graag met deze techniek langzaam roeiend vanuit m’n oude Rana. Maar ook vanuit de bellyboat is het een fijn spelletje. Een groot voordeel van de bellyboat is dat je heel precies een plek kan benaderen, stil en zonder geruis van de elektromotor.

foto3
De montage voor het slepen van een aasvis is de eenvoud zelve. Op de hoofdlijn knoop ik een stuitje wat de diepte van de aanbieding bepaalt. Als sleepdobber gaat m’n keuze uit naar de Fox rage predator HD trolling float. Deze sleepdobber bestaat in drijfvermogens van 15, 25, 35 en 50 gram die je perfect kan combineren met de Fox Rage quick change weights . Aan een stevige wartel komt een stalen onderlijn van zo’n 60 cm. De Drennan super trace pike wire of de Drennan green pike wire in 28lb of 32 lb vind ik zeer geschikt hiervoor. Mijn voorkeur gaat uit naar een enkele Gamakatsu dreg maatje 2 of 1 ipv een takel met meerdere haken. Er zijn verschillende redenen waarom ik meestal kies voor een enkele dreg. In de eerste plaats om de snoek niet onnodig te beschadigen maar ook om geen loshangende haken in m’n handen of bellyboat te krijgen tijdens het drillen en landen van de vis. Wanneer je niet al te grote aasvissen gebruikt dan is een enkele haak of dreg meer dan voldoende. Een gemiddelde aasvis van 20 cm valt in het niets in de bek van een metersnoek.
Als hengel gaat mijn voorkeur uit naar een baitcaster van rond de 250 a 270 cm met een werpvermogen tussen 70 en 120 gram. Deze lengte heb je wel minimaal nodig om de dobber te sturen maar vooral om op een beetje afstand de haak nog behoorlijk te kunnen zetten. De Westin W3 powercast 130 gram vind ik een erg fijne hengel voor deze techniek. Deze buigt ook lekker diep en geeft daardoor veel drilplezier.
Het was alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens met dode aasvissen had gesleept. Daarom keek ik er begin december wel erg naar uit om het grote water op te gaan met het sleeptuigje. De rivierendelta in Zuid-Holland stond op het programma. Niet het gemakkelijkste gebied maar wel een uitdaging van een grotere orde. Ik vind het ook helemaal niet erg om een aantal visdagen te blanken.
Na de eerste echte koude periode hadden de scholen witvis zich precies al wat dieper laten zakken. De taluds van 6 naar 10 meter vertoonden maar weinig vissenleven. Een enkel schooltje witvis dat ik tegenkwam gaf geen teken van rovers. Het was pas tegen de middag aan, toen ik boven een dieper stuk trappelde, dat er wat plots leven in de brouwerij kwam.

foto4
Zo tussen 10 a 12 meter en zelfs nog dieper kwam ik meerdere wolken witvis tegen. Hier en daar doken ook de losstaande symbolen op tussen de wolken witvis op de Lowrance dieptemeter. Het leek erop dat lunchtijd aangebroken was. Er verscheen plots veel leven op het schermpje. En even later gebeurde het dan ook. Er kwam beweging in de sleepdobber die langzaam verdween uit het zicht. Strak draaien en de haak zetten, altijd weer een beetje spannend. Zit de haak goed in de vissenbek? Je heb altijd een portie geluk nodig en missers heb je altijd wel eens. Maar liever niet op de dagen dat je maar één enkele aanbeet krijgt…
Het geluk zat me mee, en de haak zat ook goed. Het was snel duidelijk voelend aan het logge kopschudden van de vis dat het om een beste ging. Gewichtig ook toen de hengel diep onder water getrokken werd en meters lijn van de reel vlogen. Dat is dan ook het mooie van snoeken boven wat dieper water. De vissen zijn er toch veel sterker wanneer ze de diepte in kunnen. En dat geeft het betere drilplezier. Wanneer de vis voor ’t eerst boven komt zie ik het dregje vooraan in de bek zitten. Even is er toch de vrees om de vis alsnog te verspelen maar geheel onnodig. Het dregje zit met één punt muurvast in het harde gedeelte van de snoekenbek. Een eerste landingspoging lukt en m’n hand voelt toch wel klein tijdens de kieuwgreep in de grote snoekenkop. Deze dame is wel stevig doorvoed en voelt wel erg zwaar. De camera had ik al juist gepositioneerd op het einde van de dril, en daardoor verloopt het fotograferen best vlot. De camera is ingesteld op timelapse functie en neemt om de paar seconden een foto. Na de korte fotosessie mag de zware dame snel terug het water in.

DCIM114GOPROG0434733.JPG

Zonder twijfelen zwemt ze snel de diepte in.

Jo Mebis

 

 1. Fox Rage Predator Bait Fins Red 25St
  Fox Rage Predator Bait Fins Red 25St

  Deze fel gekleurde, zachte plastic vinnen hebben twee functies. Ze maken het aas visueel een stukje attractiever voor roofvissen en ze zijn tevens zeer handig om het aas te fixeren en in positie te houden op de dreggen.

  Fox Rage FAC061 5055350270387
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 3,95 Normale prijs € 3,99
 2. Fox Rage Predator Rig Bin
  Fox Rage Predator Rig Bin

  Het bewaren van takels kan een ergernis zijn, maar onze Rig Bin maakt dat zeer gemakkelijk. Nooit meer takels die in elkaar verstrikt raken.

  o Perfect voor het bewaren van takels

  o Kern van high density schuim

  o Voor het bewaren van 20 takels

  Fox Rage FAC064 5055350274040
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 12,95 Normale prijs € 12,99
 3. Drennan Green Pike Wire 15m
  Drennan Green Pike Wire 15m

  Deze Drennan Green Pike Wire is een top kwailiteit roestvrijstalen draad met een ultra dunne nylon coating.

  Drennan TPPW012 5055394224902
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 7,50
 4. Gamakatsu Hook Treble 13B
  Gamakatsu Hook Treble 13B

  Onze meest populaire dreg, bekend om zijn duurzaamheid en kracht. De Treble 13 is leverbaar in een brede varieteit maten en kleuren.

  Gamakatsu 146665-100 4534910095321
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 6,95
  13% korting
 5. Fox Rage Predator Hd Dart Slider
  Fox Rage Predator Hd Dart Slider

  o De flight kan op grote afstand worden waargenomen

  o Flight vangt wind en laat het aas langzaam afdrijven

  o Fel oranje top

  o Zwarte band voor goede waarneming in fel licht Inline

  o Geschikt voor onze Quick Change Weights

  o Verkrijgbaar in 15, 25, 35 en 50 gram

  Fox Rage FAC008 5055350268339
  Niet op voorraad

   

 6. Fox Rage Predator Hd Trolling
  Fox Rage Predator Hd Trolling

  o Ontworpen voor het trollen van dood aas

  o Uniek ontwerp zorgt ervoor dat het aas niet omhoog komt

  o Fel oranje top

  o Zwarte band voor goede waarneming in fel licht

  o Geschikt voor onze Quick Change Weights

  o Verkrijgbaar in 15, 25, 35 en 50 gram

  Fox Rage FAC032 5055350268568
  Niet op voorraad

   

 7. Fox Rage Predator Quick Change Weights
  Fox Rage Predator Quick Change Weights

  Quik change gewichtjes kunnen de dobber snel afstellen zonder de hengel opnieuw te hoeven optuigen. Kunnen gefixeerd worden door de silicone over de wartel te schuiven.

  Fox Rage FAC039 5055350270158
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 6,95
 8. Fox Rage Predator Float Stops
  Fox Rage Predator Float Stops

  Hebben superieure grip op nylon, fluorocarbon en gevlochten hoofdlijnen als gevolg van het grotere contact oppervlak. Essentieel voor roofvissers die met een dobber vissen. Verkrijgbaar in zwart en rood.

  Fox Rage FAC057 5055350269251
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 3,95