Travel light, move quick

Jan Schreiner wist het een halve eeuw geleden al: er zijn weinig dingen zo spannend als struinend vissen op snoek. Een hengeltje , een paar stukken kunstaas , een paar laarzen en een roofvis tang en je bent ready for action. Het mooie aan Nederland is dat er bizar veel snoeken zitten. Soms zeggen ze wel eens dat er in Nederland meer varkens wonen dan mensen, en dat kan wel zijn, maar volgens mij wonen er nog meer snoeken... Werkelijk overal kan je ze verwachten - in de grootste plassen en in de onooglijkste slootjes. Het is dan ook de ideale visserij voor wie niet veel tijd heeft: snel even een uurtje gooien in het stadssingeltje om de hoek, of in dat slootje op weg naar huis, of in die recreatieplas terwijl de kinderen aan het ravotten zijn op het strandje - het kan allemaal en het is niet hopeloos. Sterker nog, ik vis in de herfst regelmatig 45 minuten - de tijd van 1 sportles voor mijn kinderen - in de sloot bij het sportcentrum en het gebeurt zelden dat ik geen snoek te zien krijg in die korte tijd.foto-2

foto-1

Snoeken zijn vooral zichtjagers. Goed, ik weet ook wel dat ze in het holst van de nacht gevangen worden tegenwoordig - maar de reden daarvoor is volgens mij vooral de hoge hengel druk overdag en daarover heb ik het later wel eens. Dat snoeken hun ogen gebruiken om hun prooi te vinden, betekent dat je als visser op zoek moet naar helder water. In perioden van hevige regenval zie je de meeste sloten de kleur van chocolademelk aannemen en dan heb je er weinig te zoeken. Ga dus op zoek naar plekken waar er toch nog wat doorzicht is. Vaak zijn dat sloten die niet of amper in verbinding staan met andere sloten, of doodlopende stukken waar het niet stroomt. Het andere uiterste is echter ook mogelijk, namelijk dat een sloot zo kristalhelder is dat de snoeken ons door hebben. Een watertje bij mij in de buurt is zo helder dat je bij wijze van spreken het merk van je shad kunt lezen als hij op de bodem ligt in het midden. Het lijkt wel een aquarium!
Er zit snoek, en ik zie ze soms wel volgen, de argusogen op mijn kunstaas gericht - maar toeslaan ,nee dank u wel. Heel af en toe maakt er eens een vis een foutje, maar meestal lachen ze me uit. En geloof me, ik heb alles al geprobeerd: met dunner staal vissen, ingooien terwijl ik vijf meter van de oever verwijderd ben zodat noch mijn schaduw noch die van de hengel op het water valt, lichter kunstaas zodat het geen plons maakt, snel vissen, traag vissen... Er is maar 1 ding dat echt werkt: ik ga daar enkel heen als het heel hard geregend heeft en liefst ook nog wat waait. Dan is het water zelfs daar een beetje troebel, en plots blijkt het wel te kunnen: in dat 'milky water', zoals zeebaarsvissers in de Middellandse Zee het noemen, verliezen ze veel van hun argwaan...

foto-3

De snoek op de foto ving ik daar gisteren aan een uiterst traag gevist jerkbait . Zoals je kunt zien zit er een bloedzuiger op haar vin, een teken dat ze dicht tegen de bodem lagen en dus niet heel actief waren. Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat het water gekleurd was en er een stevige wind stond, ertoe leidde dat deze schoonheid toch even in mijn armen belandde...

Doe er uw voordeel mee!
Tom Sintobin

 1. Spro Bent Long Nose Pliers 23cm
  Spro Bent Long Nose Pliers 23cm

  BENT LONG NOSE PLIERS 23CM

  Spro 4702-231 8716851204758
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 14,95 Normale prijs € 17,25
  13% korting
 2. Dragon Titanium classic leader 14kg 1 pcs.
  Dragon Titanium classic leader 14kg 1 ...

  Snoek en snoekbaars onderlijnen. Gemaakt van top kwaliteit American Fishing wire Titanium draad . De Dragon AFW Titanium Spinning leaders (spinstang) zijn licht en dun en vrijwel onzichtbaar onder water.Titanium heeft een ongelofelijke lange levens duur omdat dit materiaal ongevoelig is voor snoek of snoekbaars tanden en niet kinkt. Doordat deze Titanium onderlijnen licht en stijf zijn kan je de korte versies uitstekend gebruiken voor het vissen met jerkbaits of streamers.De onderlijnen worden met de hand gemaakt. Zo worden de sleeves met een sleevetang via luchtdruk met de juiste kracht vast geknepen.

  Dragon 51-014-30 5906295728948
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 4,50
 3. Rozemeijer Springlock Steel Traces 25cm 0,51mm 3st.
  Rozemeijer Springlock Steel Traces 25c ...

  De springlock steel traces van Rozemeijer zijn de sterkste in hun soort, perfect afegemonteerd en voorzien van robuuste onderdelen die tegen een stootje kunnen.

  Rozemeijer 68240 8718733682401
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  € 5,95
 4. Westin Swim 120 mm 58 g Sink
  Westin Swim 120 mm 58 g Sink

  De Westin Swim is een zeer gemakkelijk te vissen jerkbait. Doordat deze jerkbait uit ABS plastic gevormd is heeft deze een zeer slijtvast karakter gekregen. De Swim is te verkrijgen als suspending, intermidiate en sinking jerkbait. Hierdoor zult u de swim op elke waterdiepte kunnen gebruiken. Ook de diversiteit aan unieke kleuren maakt de Swim perfect voor elk watertype.

  Westin P036-086-016 5707549321232
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 13,95
 5. Westin Swim 100mm 31Gr Low Floating
  Westin Swim 100mm 31Gr Low Floating

  De Westin Swim is een zeer gemakkelijk te vissen jerkbait. Doordat deze jerkbait uit ABS plastic gevormd is heeft deze een zeer slijtvast karakter gekregen. De Swim is te verkrijgen als suspending, intermidiate en sinking jerkbait. Hierdoor zult u de swim op elke waterdiepte kunnen gebruiken. Ook de diversiteit aan unieke kleuren maakt de Swim perfect voor elk watertype.

  Westin P036-550-154 5707549456101
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 12,95
 6. Salmo Sweeper Sinking 10cm (SE10S)
  Salmo Sweeper Sinking 10cm (SE10S)

  De Salmo Sweeper is de nieuwste Jerkbait in de Salmo familie. Dodelijk effectief voor grote rovers is deze laatste toevoeging aan de Salmo familie ook een echte aanvulling. Een 4 tal maten en een 6 tal prachtige natuurlijk kleuren zorgen ervoor dat er jaarlijks meer en meer fans bij komen van deze top jerkbait.

  Salmo QSE003 5902335373802
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 10,50
  16% korting
 7. Salmo Rattlin Slider 8Cm
  Salmo Rattlin Slider 8Cm

  De Salmo Slider jerkbaits zijn onmisbaar in de tacklebox van de snoekvisser. Van deze klassieker heeft Salmo nu de vernieuwde en verbeterde versie uitgebracht. Nog steeds heeft deze jerkbait een uitdagende flankende actie, bij de minste tik van je hengeltop. Hier komt dan ook nog eens een luide ratel bij, om de meest passieve snoek tot een aanbeet te triggeren. Of je nu vist in kleine plassen of grote rivieren, overal doet dit kunstaas zijn werk.

  Salmo QRN001 5903068198960
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 12,95
 8. Fox Rage Pistol Pliers
  Fox Rage Pistol Pliers

  De Pistol Pliers van FOX Rage kunnen worden gebruikt voor het onthaken van roofvis en zijn voorzien van een rubberen greep die prettig in de hand ligt. Deze onthaaktangen zijn extra lang en dus kunt u gemakkelijk op lastige plekjes komen.

  Fox Rage NTL041 5056212137701
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 9,95