Op ‘steelhead’ in eigen land

In februari was ik mijn man cave aan het opruimen en bestoft in een hoekje trof ik een hengel die ik al tien jaar niet meer had gezien: een vliegenlat. Ooit had ik dat ding in een opwelling gekocht, omdat ik, nieuwsgierig geworden door een boek van Ad Swier, het streameren op snoek wel eens wilde proberen, maar op één keer één uur in Ierland na, was het er niet van gekomen. Heel gek eigenlijk, want dat ene Ierse uurtje volstond toen voor een snoek van 84 cm, waarvan ik me de aanbeet en de dril nog tot in de kleinste details herinner, zo intens had ik het beleefd. Maar nu moest het er dan toch van komen, besloot ik, en ik trok met mijn wapperhengel naar een stadspark in de buurt waarvan ik wist dat er heel veel ruimte was, zodat een beginnend werper als ik er geen ongelukken zou veroorzaken. Al na een half uurtje knalde er een snoek op mijn streamer. De snoodaard zoog de ‘halve kip’ binnen voor mijn voeten, maar ik wist hem niet te haken. Net zo min als de volgende twee kandidaten – de ‘strip strike’, waarbij je de haak zet door aan de lijn te trekken, had ik duidelijk nog niet onder de knie. Bij mijn volgende poging ving ik gelukkig wel twee snoekjes en de dril op die lichte hengel (#7-8) was er een met knikkende knietjes. Het leek nog het meeste op drillen met een handlijn, want de uitvallen van de vis pareer je door de lijn tussen je vingers te laten glippen… Dat smaakte echt naar meer, maar ik besefte heel goed dat ik een lange leerweg te gaan had. Eerst en vooral moest ik beter leren werpen, want nu haalde ik nog niet eens de overkant van de sloot en die was echt niet heel breed. Ik nam contact op met een stadsgenoot die een erkend vliegvisinstructeur is, Rudy van Duijnhoven, om een afspraak te maken. Hij reageerde snel en nodigde me uit om een dagje mee te gaan om te bellyboaten op een forellenreservoir bij Doetinchem, ‘Visdorado De Kool’. In het verleden was ik Rudy al een paar keer tegen het lijf gelopen, op hengelbeurzen in heel Europa, tot in Boedapest toe, maar we hadden nog nooit samen gevist – dus het leek me een heel leuk idee. Ik moest alleen mijn bellyboat meenemen – voor de hengel en vliegen zorgde Rudy.

dril
Rond 10u lieten we onze bellyboats het heldere water inglijden. Ik had een hele mooie #7 hengel geleend van Rudy, met daarop een reeltje voorzien van een zinkende lijn en aan het uiteinde een zwarte streamer van een centimer of 6-7 lang. ‘Dat is een snake,’ zei Rudy, en toen ik hem vroeg of dat niet een beetje een groot kunstaasje was, zei hij glimlachend: ‘zeker niet, want er zwemmen hier zulke (armen wijd open) forellen.’ De taktiek bestond eruit dat we onze streamers in het midden van de plan met kleine rukjes binnen visten, op zoek naar regenboogforellen. Na een half uurtje had Rudy er een aan: de vis sprong meermaals woest uit het water maar kwam uiteindelijk toch in het landingsnet terecht en kreeg daarna zijn vrijheid terug. Deze plas is namelijk catch and release – en fly only. Daarna kregen zowel Rudy als ik een paar aanbeten, die we helaas niet konden verzilveren. Een harde ruk was het telkens, maar te snel om op te slaan. Het was duidelijk dat de vissen niet helemaal dooraasden. Mogelijk was het water nog wat te koud, of, en dat leek mij niet onwaarschijnlijk: ze hadden ons door. Op zo’n druk beviste catch and releaseplas kennen de vissen natuurlijk het klappen van de zweep maar al te goed… Ik had zelf ook een doosje vliegen meegenomen, dingetjes die een Belgische vriend van mij me had opgestuurd om een keer te proberen. Een ervan was een pluizig rood geval, met zilveren oogjes. Het werd verondersteld een zager te imiteren en was bedoeld voor zeeforel, maar in een opwelling knoopte ik het aan mijn onderlijn. Het bleek een gouden greep want al gauw klapte mijn hengel dubbel en begon mijn slip te gieren. Nu heb ik geen ervaring met reservoirvissen, en ook heel weinig met regenboogforel aan de vliegenlat, maar zelfs een absolute beginner als ik kon zeggen dat ik een tegenstander van formaat aan de lijn had.

dril-1
Na een dril die wel heel lang duurde en waarbij ik duizend doden stierf van de angst dat de woest uithalende vis zou losschieten, kon ik een prachtig gekleurde regenboogforel in mijn handen vastnemen.

dril3
Ik was echt euforisch: wat een mooi dier – het leek wel een steelhead. Nu weet ik ook wel dat dat niet echt zo is: steelhead is de naam voor regenboogforellen die zich gedragen zoals zalmen en naar zee trekken (‘a trout that behaves like a salmon - https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/salmon-or-trout-what-the-heck-is-a-steelhead-anyway-1.4461827) en de vis die ik ving zit natuurlijk zo ‘land-locked’ als maar kan – maar qua formaat kwam hij toch al een beetje in de buurt van die wilde variant!
Rudy mat de vis op 75cm en na een paar foto’s mocht hij weer zwemmen… Mijn dag kon niet meer stuk. We vingen allebei nog een vis maar het aantal aanbeten liep snel terug nu en dus namen we even een eetpauze op de kant. Daarna was het tijd voor een andere techniek vond Rudy, en hij knoopte een zeer lange lijn met 2 zijlijntjes voor me. Aan de zijlijntjes zaten muggenlarvenimitaties (buzzers), onderaan een verzwaarde goudkopnimf en helemaal bovenin kwam een soort knalgeel minidobbertje. Het hele geval moest je zeer statisch vissen – af en toe een korte beweging met de hengel om de larven wat in beweging te krijgen. Deze methode heet ‘The Bung’ ontdekte ik later, en is heel effectief als de vissen niet heel actief jagen omdat je meerdere waterlagen tegelijk heel subtiel en sneaky kunt uitvissen. Ik kreeg deze superlange onderlijn als amateur niet goed geworpen natuurlijk, maar Rudy bleek er heel succesvol mee en wist een paar dikke forellen te foppen. Ik kreeg uiteindelijk ook een aanbeet: niet op de nimf, niet op de buzzer – maar op de beetverklikker. Vraag me niet wat een regenboogforel ziet in een geel drijvertje, maar er hing geen haak aan zodat ik het hem helaas ook niet kon vragen want hij was meteen weer weg…
Na een poosje besloot ik mijn rode streamertje nog maar eens zwemles te geven. Al gauw haakte ik wederom een zeer zware vis, vlak voor mijn voeten. Na een dril die zo mogelijk nog meer tijd innam maar minder explosief was kwam er een snoekbaars boven die we rond de 80cm schatten! ‘Je neemt hem ook eens ergens mee,’ zei Rudy grappend, en ik kwam niet meer bij…

dril4
Ik vroeg me af of zo’n dikke snoekbaars niet af en toe een forelletje zou opslokken. Gezien forellen zeer voedzaam zijn (de grootste snoeken van Engeland komen van forellenreservoirs) zou deze zander wel eens heel erg dik kunnen worden dan!
Het werd zo stilaan tijd om naar huis te gaan. Op de kant kreeg ik nog wat werptips en warempel: ik heb er inmiddels al mee geoefend en het effect was verbluffend. Ik gooide meteen verder, mijn hele lijn strekte zich veel mooier – en het kostte me beduidend minder energie. Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zo van dit dagje heb genoten dat ik binnenkort nog een keer terug wil gaan. Nee, het zijn geen wilde, inheemse vissen en hoewel de vijver mooi en niet heel klein is, kan je hem uiteraard totaal niet vergelijken met de grote rivieren waar ik mijn meeste visdagen slijt – maar toch heeft deze visserij zijn eigen uitdagingen en charme. Zo kom ik de gesloten tijd wel door! Ik zou zeggen: geeft het ook eens een kans – misschien vind je het wel net zo leuk als ik! Voor meer informatie: check https://www.de-kool.nl. Wie wil bellyboaten kan best vooraf even reserveren want er mogen maximaal drie bellyboaters tegelijk op het water.

 1. Savage Gear High Rider V2 Bellyboat 150
  Savage Gear High Rider V2 Bellyboat 15 ...

  Deze Savage Gear High Rider V2 Belly Boat 150 is met zijn nieuwe V2 model opnieuw de beste belly boat die op de markt te koop is. De Savage Gear High Rider V2 Belly Boat is samengesteld uit maar liefst 0,9mm dik PVC materiaal wat voorzien is van stevige versterkte en gelaste naden wat ook toegepast wordt bij de welbekende zodiac rubberboten.

  Wat deze High Rider V2 belly boot van Savage Gear zo onderscheidend maakt tegenover het andere bellyboot geweld zijn de drie nieuwe waterdichte eva boxen om je visspullen in op te bergen. Deze EVA opberg boxen hebben een stevige vorm die altijd zijn vorm behoudt waardoor het wel lijkt of er veel meer in deze tassen van deze bellyboot van Savage Gear past.

  Door de perfecte vorm en hoogte van de Savage Gear High Rider V2 Belly Boat 150 ligt deze boot ontzettend hoog op het water ligt heeft deze belly boat van Savage Gear weinig weerstand en bevat deze zeer goed vaareigenschappen. Hierdoor is deze Highrider V2 zeer eenvoudig te besturen waardoor er uiterst secuur gevist kan worden. Voor de veiligheid is er gekozen dat deze bellyboat vier aparte luchtkamers heeft waardoor veiligheid gegarandeerd is. Omdat de zitting uiterst dik is en geproduceerd is met de nieuwe Drop Stitch techniek is er geen zitting beter dan die van de V2 High Rider. Met een heel hoge rugleuning en dat deze ook nog eens op een extra luchtbodem geplaatst wordt zullen er weinig concurrerende belly boats zo goed aanvoelen in de zithouding als deze! Mede hierdoor wordt het je mogelijk gemaakt om een hele dag onvermoeid door te vissen en je concentratie te behouden bij de vaak zo secure visserij op roofvis .

  Alle Savage Gear High Rider V2 belly boat punten op een rij:

  • Zitting is verstelbaar met hengelsteunen aan de achterkant
  • Speciale U-vorm met extra comfortabele, hoge en stabiele zitting
  • Eenvoudig verstelbaar net voor bagage en andere tassen weg te bergen
  • De dwarsstang is eenvoudig los te maken en is tevens voorzien van een handig meetlint.
  • De High Rider is geproduceerd uit 0,9mm dik PVC materiaal met verstevigde naden
  • Bij deze bellyboat worden straps geleverd om de High Rider op de rug te dragen.
  • Repair kit wordt meegeleverd
  • Inclusief voetpomp
  • Gewicht 12kg
  • Totale lengte 150cm
  • Totale breedte 116cm
  • Maximaal laadgewicht 145kg
  • 3 waterdichte EVA zijkant tassen
  • Voetpomp wordt meegeleverd
  • Aanbevolen luchtdruk: bellyboat 0,25bar, bodem 0,7bar

  Savage Gear 71884 0000188660

  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 399,95 Normale prijs € 679,90
  41% korting
 2. Savage Gear High Rider V2 Bellyboat 170
  Savage Gear High Rider V2 Bellyboat 17 ...

  Deze Savage Gear High Rider V2 Belly Boat 170 is met zijn nieuwe V2 model opnieuw de beste belly boat die op de markt te koop is. De Savage Gear High Rider V2 Belly Boat is samengesteld uit maar liefst 0,9mm dik PVC materiaal wat voorzien is van stevige versterkte en gelaste naden wat ook toegepast wordt bij de welbekende zodiac rubberboten.

  Wat deze High Rider V2 belly boot van Savage Gear zo onderscheidend maakt tegenover het andere bellyboot geweld zijn de vier nieuwe waterdichte eva boxen om je visspullen in op te bergen. Deze EVA opberg boxen hebben een stevige vorm die altijd zijn vorm behoudt waardoor het wel lijkt of er veel meer in deze tassen van deze bellyboot van Savage Gear past.

  Wat de Savage Gear High Rider V2 Belly Boat 170 uniek maakt is dat deze geleverd wordt met twee lichtgewicht pendels van zeer goede kwaliteit waarmee je je snel kunt voortbewegen en ook lange stukken af kunt leggen. Door de perfecte vorm van deze High Rider bellyboat en zoals de naam al zegt omdat deze belly boot zeer hoog op het water ligt heeft deze belly boat van Savage Gear weinig weerstand en bevat deze zeer goed vaareigenschappen. Hierdoor is deze Highrider V2 zeer eenvoudig te besturen waardoor er uiterst secuur gevist kan worden. Voor de veiligheid is er gekozen dat deze bellyboat vier aparte luchtkamers heeft waardoor veiligheid gegarandeerd is. Omdat de zitting uiterst dik is en geproduceerd is met de nieuwe Drop Stitch techniek is er geen zitting beter dan die van de V2 High Rider. Met een heel hoge rugleuning en dat deze ook nog eens op een extra luchtbodem geplaatst wordt zullen er weinig concurrerende belly boats zo goed aanvoelen in de zithouding als deze! Mede hierdoor wordt het je mogelijk gemaakt om een hele dag onvermoeid door te vissen en je concentratie te behouden bij de vaak zo secure roofvisserij.

  Alle Savage Gear High Rider V2 belly boat punten op een rij:

  • Zitting is verstelbaar met hengelsteunen aan de achterkant
  • Speciale U-vorm met extra comfortabele, hoge en stabiele zitting
  • Eenvoudig verstelbaar net voor bagage en andere tassen weg te bergen
  • De dwarsstang is eenvoudig los te maken en is tevens voorzien van een handig meetlint.
  • De High Rider is geproduceerd uit 0,9mm dik PVC materiaal met verstevigde naden
  • Bij deze bellyboat worden straps geleverd om de High Rider op de rug te dragen.
  • Repair kit wordt meegeleverd
  • Inclusief voetpomp
  • Gewicht 14kg
  • Totale lengte 170cm
  • Maximaal laadgewicht 180kg
  • 3 waterdichte EVA zijkant tassen
  • 1 waterdichte EVA rugtas
  • Voetpomp wordt meegeleverd
  • Aanbevolen luchtdruk: bellyboat 0,25bar, bodem 0,7bar
  • Lichtgewicht Peddels

  Savage Gear 71885 0000188662

  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 439,95 Normale prijs € 764,90
  42% korting
 3. Mac Fishing Flippers II Lang
  Mac Fishing Flippers II Lang

  Met verbeterde verstelbare snelclip en rubberen straps !

  * Speciaal ontworpen voor de belly boot

  * Ideale fins om grote afstanden mee af te leggen(meer snelheid)

  * Verstelbare snelclip en rubberen straps !

  * Extra ruime instap past daarom bijna op alle schoenen of laarzen

  * Ondanks de lengte van de fin is het nog steeds makkelijk manouvreren door het speciale duck model

  Mac Fishing 2023 2023-1
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  € 79,95
 4. Spro Folding Super Float Net 50X40Cm
  Spro Folding Super Float Net 50X40Cm

  Spro 3232-35 8716851408736
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 27,95 Normale prijs € 29,95