Snoeken vanaf de kant


Het vissen op snoek vanaf de kant is niet onmiddellijk mijn eerste keuze van snoeken, maar soms kan het een welgekomen afwisseling vormen met het boot- of bellyboat vissen. Net zoals bij vele dingen in het leven is het ook fijn om in je visserij wat variatie te brengen. Het vissen op snoek vanaf de kant biedt bovendien heel wat mogelijkheden. Zo is er de statische visserij met dood aas, ideaal om de winterperiode mee door te komen. Maar ook op een actieve manier met kunstaas is het aangenaam om de snoeken te belagen vanaf de kant.
Afgelopen voorjaar was er zo een periode met aanhoudende sterke zuidwestenwind. Dit zijn wel m’n favoriete visomstandigheden maar het is niet altijd even gemakkelijk en soms zelfs onverantwoord om dat ruwe weer te trotseren op het water met een bellyboat of kajak, de visserij die ik meestal doe. Daarom koos ik er toen voor om wadend en vanaf de oever te snoeken. Het voorjaar is ook de ideale periode hiervoor. De waterplanten zijn nog niet volop aan het groeien en de snoeken liggen graag ondiep in het opwarmende water. Met een goed stevig waadpak hou je het volledig droog en met het neopreen is het ook nog lekker warm om dragen in het nog koude water.


Wanneer je zo wadend de oevers gaat afstruinen ben je wel een beetje beperkt in de spullen die je kan meenemen. Maar je kan het ook zien als een voordeel eerder dan een nadeel. Geen gezeul met dozen kunstaas en batterijen hengels, maar het vissen tot eenvoud herleid. Goed georganiseerd gaan enkel de elementaire dingen mee in een kleine rugzak of roofvis tas. Een enkele box of kunstaasdoos met een selectie van shads, pluggen en eventueel wat ander kunstaas. Wat eten en drinken voor onderweg, een camera en ministatiefje… Een onthaaktang stop ik reeds klaar in het borstzakje van het roofvis waadpak. Zo heb ik deze onmiddellijk bij de hand en is het niet meer zitten rommelen in de tas na het landen van een vis. Een fijne visserij dat struinend kantvissen op snoek. Minimaal bepakt en maximaal genieten.


Eenvoud troef
Wat kunstaaskeuze betreft hou ik het ook graag eenvoudig. 2 of 3 stukken kunstaas die zich bewezen hebben in het verleden op dat betreffende water volstaan. Wanneer je de juiste keuze maakt is het ook niet nodig om te wisselen om de haverklap. Vertrouwen is uiteindelijk het beste aas. Omdat er die periode een stevige zuidwester stond koos ik voor een compact en ondiep lopend kunstaas met toch wat massa om ver te kunnen werpen. Een klassieker bij uitstek is al jarenlang de Salmo Fatso in de drijvende versie 14 cm. Deze werpt heerlijk ver tegen de wind in en vangt zowat overal vis. Deze gaat makkelijk een metertje diep en je kan deze heel gevarieerd vissen. Een voordeel van de Fatso is dat deze bij erg ruw weer nog perfect onder controle te houden is, in tegenstelling tot gliders of hybride jerkbaits. Met een fatso kan je ook niets verkeerd doen. Een stevige (ronde) shad van om en bij 20 cm is dan m’n 2e keuze. De Westin Bullteez in 18 of 24 cm zijn toppers die je zelden in de steek laten. Gemonteerd op een shallow screw of spro softbait spiral kan je hiermee traag en toch ondiep vissen. Ricky the roach in 18 cm is ook nog zo eentje die vaak mee mag…


Wanneer het plaatje helemaal klopt.
Het was op zo’n shad dat ik dit voorjaar een mooie reeks en ook een beste vis ving. Een vis formaat spoorbiels, stevig en goed doorvoed. Deze vis was onnoemelijk sterk en liet de Westin powercast buigen tot in het handvat, sleurde meermaals een tiental meters lijn van m’n reel en sprong zelfs een keer half uit het water. Werpend vissend, al wadend tot het middel in het koude water. Na jaren vissen begin je steeds meer en meer te beseffen dat het niet de vangst op zich is waar het allemaal om draait of waar je het voor doet, maar eerder de manier waarop je tot een bijzondere vangst komt en in welke omgeving en sfeer. En dan zijn centimeters van geen enkele tel meer.

 1. Spro Bent Extra Long Nose Pliers 28cm
  Spro Bent Extra Long Nose Pliers 28cm

  Deze Spro Bent Extra Long Nose Pliers is vervaardigd uit roestvrij staal. Het handvat van deze Spro Bent Extra Long Nose Pliers is gemaakt van een comfortabel antislip TPR handgreep en een draagkoord voor verbeterde grip en bescherming. De Spro Bent Extra Long Nose Pliers biedt de perfecte oplossing voor het buigen, vastpakken onthaken van dreggen en haken. Door zijn formaat is dit dan ook een tang voor het grove werk.

  Spro 4702-281 8716851289168
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 18,95 Normale prijs € 20,50
 2. Westin Ricky The Roach 150mm
  Westin Ricky The Roach 150mm

  Ricky the roach is een kunstaasje dat op diverse manieren gevist kan worden. Zo kunt u met Ricky the Roach trollen, werpen en zelfs twitchend vissen. De natuurlijke actie zal vele roofvissen aanzetten tot een aanbeet. Ricky the Roach heeft een duikdiepte van 1-3 meter en weegt 36gram.

  Westin P058-137-025 5707549319635
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 15,95
 3. WFT Silent 8 chartreuse 150m
  WFT Silent 8 chartreuse 150m

  Voor de nieuwe WFT Silent Eight KG lijn biedt WFT alle beste productietechnieken in een aan die voor een gevlochten dynema lijn ter beschikking staan. Bij deze techniek worden 8 enkel draads (ontwikkelde bij Nippon dynema in japan) lijnen zeer strak gevlochten en duurzaam verf verzegeld (plasmafused) maar zonder de soepelheid van de WFT Silent Eight KG lijn weg te nemen. Daardoor schiet de WFT Silent Eight KG lijn zeer soepel en geruislood door de geleideogen van uw hengel en zullen de worpen met sprongen vooruitgaan omdat er soepeler en verder ingeworpen zal worden met deze top lijn. Tevens zullen de aanbeten veel eerder waargenomen worden omdat deze lijn nagenoeg geen eigen stijfheid bevat en de lijn strak naar uw hengel zal lopen. Typische eigenschappen voor 8 enkel draads Nippon lijnen zijn: rond, hoge knoopsterkte (98%), schuurbestendigheid en de daarbij horende lange levensduur. De kleur chatreuse bied de ervaren roofvisser een groot voordeel omdat deze kleur het beste zichtbaar is boven water, de ideale lijn om met je ogen te kunnen volgen. Onder water is deze chatreuse ion tegenstelling tot boven water nog amper zichtbaar. In tegenstelling tot de Japanse merken wat exact dezelfde lijnen zijn (en dezelfde fabrikant) is deze WFT Silent Eight KG lijn wel betaalbaar. De Mercedes onder de braids!

  WFT 1D-C 330-010 4250336151822
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 31,95
 4. Fox Rage Camo Medium Carrybag Inc. 4X Medium 1X Smal Box
  Fox Rage Camo Medium Carrybag Inc. 4X ...

  De Fox Rage Voyager Camo Carryall Medium zit gevuld met verschillende tackleboxen. De Voyager Camo Carryall is ontworpen met heavy duty ritsen. De tackle boxen die hierbij zitten zijn 4x medium ondiepe en een kleine materiaaldoos.

  Fox Rage NLU051 5056212113279
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 89,95 Normale prijs € 99,99
  10% korting
 5. Westin BullTeez Shadtail 18cm
  Westin BullTeez Shadtail 18cm

  Ben jij altijd opzoek naar de grootste roofvissen, dan kun je niet zonder de Westin Bullteez in jouw tecklebox. De grote staart in combinatie slanke rollende body hebben een sublieme actie, zelfs op lage snelheid doet de Westin Bullteez shad altijd iets. Door de rollende actie kan deze shad perfect aangeboden worden op shallowrigs of juist langzaam trollend of werpend aangeboden op grotere diepte. Mocht je de Westin Bullteez weedless aan willen bieden? Geen probleem, er zijn hookpockets op de rug en in de buik gerealiseerd. Iedere Westin Bullteez shad is met de hand afgewerkt voor optimale looks.

  Westin P138-122-136 5707549447697
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 6,50
 6. Break-Point Ron Thompson Neopreen Waadpak
  Break-Point Ron Thompson Neopreen Waad ...

  Dit neopreen waadpak van Ron Thompson heeft een superprijs waarbij je niet bang hoeft te zijn dat je geen goede kwaliteit krijgt. De naden blijven zeker waterdicht en zijn perfect afgetaped zodat deze hermetisch afgesloten zijn voor water. Dit is het best geprijsde waadpak met een super kwaliteit. Geschikt om te waden, te bellyboten of om in de vijver te werken. Dit waadpak is 100% waterproof doordat er gebruik is gemaakt van 4mm dik en toch super soepel neopreen materiaal. Dit waad pak is gestikt en aan de binnenkant afgetaped op alle naden. Aan de voorkant van dit waadpak zit een handige pocket een om jouw handen op te warmen en een handige zak die afsluitbaar is met een spatwaterdichte rits. Door de verstelbare neopreen schouderbanden heeft dit karper waadpak pak voor iedereen een perfecte pasvorm. De dubbel neoprene versterkingen die op de kniestukken garanderen een langere levensduur wanneer er bijvoorbeeld met het karpervissen op de knieen wordt gesteund. De zacht PVC laarzen van dit waad pak zijn voorzien zijn van een 3mm dikke voering om kou buiten de deur te houden wanneer je tijdens koude omstandigheden vist.

  Ron Thompson 57686 5706301576866
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 83,95
  46% korting
 7. Westin W3 Powercast-T 2nd Generation 2pc.
  Westin W3 Powercast-T 2nd Generation 2 ...

  De Westin W3 Powercast 2nd T is de 2e generatie W3 Powercast-T hengel om te vissen met een reel. Deze Westin W3 hengel is perfect geschikt voor het trollen of om te werpen met grote shads , spinnerbaits of pluggen op de snoek. Door gebruik van hoogwaardig Toray carbon zijn de actie en de werpeigenschappen precies dat wat je er van verwachten mag.

  Westin W334-0792-3XH 5707549461174
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 148,95