Om de een of andere reden vind ik roofvissen in de zomermaanden niet zo interessant. Ik kan het niet goed verklaren - want in de herfst en winter zit ik ze fanatiek achter de schubben en vinnen. Komt het doordat het zo druk is met allerhande watersporters in de zomermaanden, terwijl ik hou van de rust en eenzaamheid van een koude najaarsdag? Of doordat veel rovers er in de koude maanden een stuk massiever uitzien, met hun dikke lijven? Mogelijk - maar wat zeker ook een rol speelt, is dat de zomer haar eigen schatten te bieden heeft, waarvan barbeel voor mij wel de allermooiste is.
barbeel-met-j
Met zijn puntige vinnen en bijzonder gespierde lijf, en de bruut ogende bek met baarddraden, zijn deze vissen echt een lust voor het oog. Ik mag dan ook heel graag de nodige uurtjes doorbrengen op een krib van de Waal of IJssel. Toen ik weer eens op bezoek was in de winkel en honderduit vertelde over mijn avonturen op Barbus barbus werkte mijn enthousiasme blijkbaar aanstekelijk, want ik kreeg Richard zo ver dat hij ook een keertje een namiddagje mee kon. Na heel veel agenda's trekken was het eindelijk gelukt en stonden we samen op een Waalkrib. We zouden maar met twee Korum hengels vissen - meer is alleen maar lastig als je de stroomnaad precies wil uitvissen - en met maden. Het voordeel van dat aas is dat je altijd wel actie krijgt, want geen enkele zoetwatervis trekt er zijn neus voor op.
img_3154
Voorns, windes, brasems, kolbleien maar ook snoekbaarzen, blauwneuzen en meervalletjes: ik heb ze allemaal al als bijvangst mogen begroeten bij het madenvissen op barbeel. Maden werken vooral goed als je er een voortdurend spoor mee trekt, dat vissen van heinde en ver kunnen volgen. Om dat te bereiken gebruik ik grote en zware maden korven feeders die ik helemaal vol prop met die witte wriemelaars. De helft van de korf bestaat dan uit gewone maden, de andere helft uit maden die ik met speciale madenlijm heb bewerkt zodat ze minder beweeglijk zijn: zo vermijd ik dat ze allemaal in 1 keer de korf verlaten. De korven wegen, afhankelijk van de stroming, tussen de 120 en de 180 gram, en ik heb de zijkanten afgeplakt met krimpkous om het de maden minder makkelijk te maken. Als onderlijn neem ik 33/00 mono, met daaronder een stevig maar scherp haakje maat 8. Maak de onderlijn gerust lekker lang, 100-150cm, want dan beweegt het aas mooi natuurlijk in de stroming.
Ik gooi ongeveer om het kwartier opnieuw in, en als je dat blijft doen, krijg je vroeg of laat vissen op je stek.
img-20211008-wa0020
Richard moest niet lang wachten: al na vijf minuten ving hij een barbeel. Het was de kleinste die ik in tijden gezien had, maar hij toverde wel een brede glimlach op ons beider gezichten. Er komt nog wel een grotere, verzekerde ik overmoedig - maar de uren vlogen voorbij en mister barbel schitterde door afwezigheid. Niet erg, zei Richard, we zijn hier om plezier te maken en niets moet en dat is wel waar, maar toch vloekte ik inwendig. Gelukkig hadden we wel genoeg te doen: regelmatig knikte een van de toppen van de hengels heftig en konden we aan de bak. Vooral grote windes bleken wel zin te hebben in een robbertje vechten - en daar is niks mis mee natuurlijk. Ik bleef echter hopen... Inmiddels begon het te schemeren en meestal schakel ik dan over op een aasje dat meer ruikt dan maden. Allicht is het bijgeloof, maar ik het het idee dat barbelen overdag toch ook best wel op zicht azen, en in de donkere uren meer op hun geur- en smaakzin vertrouwen. We regen een geurige vismeelpellet aan de hair en keilden de montages richting neringen. Rond de schemering knikte de top van de verste hengel. Richard was er in een flits bij en de hengel ging meteen in een interessante curve. Eindelijk, een ernstige barbeel! Na een paar minuten had hij de vis onder de hengeltop, waar die, zoals zoveel barbelen van formaat, niet blij van werd: koppig kopschudden, korte runs, mokken - de vis haalde zijn hele arsenaal aan truuks boven om te ontsnappen maar slaagde daar gelukkig niet in.
aviary-image-1633716594769
Een mooie 70+ barbeel mocht dan ook met Richard op de foto - en daarna weer terug de Waal in. Met een sterke staartslag maakte de vis zich uit de vinnen, twee blije mannen achterlatende. Ben je nieuwsgierig naar deze manier van vissen? Bekijk dan zeker de reportage eens die ik erover maakte met een Belgische televisiezender vorig jaar: https://www.plattelandstv.be/videos/jachtvisvangst/hengelsprokkels-vissen-op-barbeel-langs-de-waal

 1. Korum River Tripod
  Korum River Tripod

  De ultieme driepootsteun voor de riviervisserij. Dit superstabiele uitrustingsstuk is vervaardigd door gebruik te maken uit anti-twist extractie, waardoor een volkomen stabiel platform voor de hengels en molens ontstaat. We hebben onze eigen stabilisator aan de achterkant van de driepootsteun ontworpen, die zorgt voor extra stabiliteit en stevigheid waar dat nodig is, maar die desondanks in de grond kan worden gedrukt als dat nodig is. Het frame kan worden vergroot tijdens gebruik, maar laat zich toch gemakkelijk compact opbergen voor transport. De fraaie buzzer bars zijn ongelooflijk sterk en voorzien van ons Speed Fit Systeem, zodat je ze niet telkens vast hoeft te schroeven en weer los te draaien. Open en sluit gewoon de klem en je bent klaar! De voorste poot kan in bijna elke denkbare hoek worden gezet en bovendien worden verlengd met behulp van cam locks. En die completeren naar ons idee de beste driepootsteun die ooit op de markt is geweest. Wordt geleverd met twee Speed Fit buzzer bars voor achter en voor. Voor twee hengels.

  Korum K0360017 5055977467504
  Niet op voorraad

   

  Speciale prijs € 79,95 Normale prijs € 89,95
  11% korting
 2. Korum Fast Mat
  Korum Fast Mat

  De Korum Fast-Mat is een zogenaamde pop-up onthaakmat is zeer compact mee te nemen en zeer eenvoudig in gebruik. Deze onthaakmat is uitermate geschikt voor de struinende karpervisser maar is ook ideaal voor de method of roofvisser. Gemaakt van duurzaam en waterdicht Polyester materiaal.

  Korum K0290024 5055977468174
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 49,95 Normale prijs € 54,95
 3. Korum Folding Triangle Net
  Korum Folding Triangle Net

  Deze unieke netten zijn veel gemakkelijker in elkaar te zetten dan de normale schepnetten. Gewoon vastschroeven en u bent klaar om te vissen. Ze kunnen heel makkelijk worden opgeborgen in een speciale hoes voor beter transport. Deze netten hebben een grotere framemaat voor extra stevigheid. Verkrijgbaar in twee verschillende maten.

  Korum K0380020 5055977484938
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 21,95
  12% korting
 4. Korum Mesh Combi Feeder Large
  Korum Mesh Combi Feeder Large

  de Korum Mesh Combi Feeder wordt geleverd met een verwijderbare set doppen, zodat de Combi Feeder gebruikt kan worden als een dichte feeder of als een feeder met open einde, afhankelijk van de situatie. Dit betekent dat het niet nodig is om bij elke variatie een grote selectie zware feeders mee te nemen.

  Korum K0320013 5055977472454
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 4,25
 5. Korum Compact River Tripod
  Korum Compact River Tripod

  De Korum Compact River Tripod is een superstabiel Tripod die gemaakt is met behulp van anti-twist extrusies die een volledig stabiel platform voor je hengels en molens bieden. Het frame kan tijdens gebruik worden verlengd, maar kan netjes worden opgeborgen via dubbel uitschuifbare nokvergrendelingen, waardoor het veel compacter wordt tijdens het transport. De dikke buzzbars zijn ongelooflijk sterk en beschikken over het briljante Speed Fit-systeem, dus je hoeft ze niet in en uit te schroeven om ze te gebruiken of te verwijderen, zet gewoon de cam-schakelaar in en je bent klaar om te gaan! De voorpoten kunnen in bijna elke hoek worden aangepast en zijn ook in hoogte verstelbaar via cam-lock systeem

  Korum K0360034 5055977489971
  6-10 Dagen Levertijd

   

  € 64,95
 6. Korum River Feeder Large 1St.
  Korum River Feeder Large 1St.

  Ontworpen dat ze laag en strak tegen de rivierbodem liggen. De River Feeder heeft een speciaal design waardoor je minder gewicht nodig hebt om het tegen de grond te houden. Een groot voordeel voor de visser omdat hij minder gewicht mee hoeft te slepen! De hydrodynamische vorm zorgt ervoor dat het water er gemakkelijk langs en overheen stroomt. Hierdoor kunnen de flavours uit het voer perfect stroomafwaarts uitlekken via de speciale gaten in de korf. Leverbaar in twee maten

  Korum K0320026 5055977483191
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 3,50
 7. Korum Barbel Reel Line 500m
  Korum Barbel Reel Line 500m

  Barbeel wordt erkend als de hardst vechtende witvis en het vissen op barbeel vereist veel sterkte en duurzaamheid van uw uitrusting. De Korum Barbel Reel Line is ontwikkeld om extreme slijtvastheid, superieure knoopsterkte en een lineaire breeksterkte te bieden, zodat deze lijn krachtige uitvallen kan opvangen.

  Korum K0390007 5055977493848
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 14,95
 8. Korum Grappler Hook Barbed 10st.
  Korum Grappler Hook Barbed 10st.

  Dit model haak met een agressieve, gebogen haaksteel is ontwikkeld om een ultiem vasthouden van een gehaakte vis te garanderen. De haakpunt staat gebogen richting het oog zodat de haak optimaal in kan dringen, terwijl het haakoog lichtjes naar boven gebogen staat, zodat je ook sterkere nylonsoorten kunt gebruiken of gevlochten lijnen voor wat subtielere presentaties. De speciaal gevormde haakpunt weerstaat contact met een harde bodem op brilliante wijze, terwijl het grote haakoog het gebruik van dikkere materialen mogelijk maakt. Wanneer deze haak heeft geprikt zal die veel vlees pakken en niet zo snel loslaten.

  Korum K0310094 5055977492858
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 2,50