Hoewel ik een roofvisser ben in hart en nieren, zijn er ook niet roofvissen die mij heel erg interesseren en zeelt is er daar een van. In oude hengelboekjes van Jan Schreiner zie ik wel eens foto's van zeelten die een voor baars bedoelde spinner genomen hebben en een kennis van mij ving er een op de shad tijdens het verticalen ooit, maar meestal lijken zeelten toch vreedzaam hun kostje bijeen te scharrelen. Tenzij je een muggenlarve bent want dan ben je de klos - zeelten houden namelijk enorm van die rode wriemelbeestjes. Vooral 's morgens en 's avonds woelen ze de modderige bodem bij hun zoektocht en ze produceren daarbij enorme bellenplakkaten. Zeelten zijn dan ook best makkelijk te lokaliseren: ga in alle vroegte op een rustige lentedag rondstruinen langs poldersloten, gewapend met een goede poloraidbril, en als er zeelt zit, zal je hun sporen zien.

Tussen zeelten zien azen en zeelten vangen zit er, zo heb ik me door schade en schande ondervonden, nog een niet te veronachtzamen verschil. Hoe vaak heb ik niet achter mijn hengels gezeten terwijl het water voor me wel één groot schuimbad leek, alsof iemand de was aan het doen was onder water? Elk moment kan het gebeuren, houd ik mezelf dan voor en ik zit op het puntje van mijn stoel - maar behalve een lijnzwemmer zo nu en dan (steevast gevolgd door een enorme hoeveelheid bellen veroorzaakt door de geschrokken weg sprintende vis) gebeurt er dan doorgaans niets... Ik heb al van alles geprobeerd: wormen middels een heel licht schuifloodje of onder een dobber erop gooien, een paar grepen maden erop gooien, hennep zaaien - maar vooralsnog met heel weinig succes. Ik word er heel nerveus van want heb ik mijn dobber ergens perfect bovenop zo'n massa bellen gegooid dan kan je er donder op zeggen dat de bellen verdwijnen en plots een paar meter verder opnieuw beginnen, en als ik mijn montage verplaats dan duiken ze weer op de oorspronkelijke plek op... Het leek soms op een spelletje PacMan waarbij ik nooit iets te pakken kreeg. Ik blijf dingen uitproberen (wie tips heeft mag zich altijd melden!), want als ik gericht met succes zou kunnen vissen op bellenblazers, dan vang ik me op een paar van mijn meer modderige watertjes helemaal het schompes...

zeelt10

Als de berg niet naar Mozes komt, echter, dan moet Mozes maar naar de berg komen en dat is gelukkig een tactiek die de voorbije weken wel goed heeft gewerkt. Concreet betekent het dat ik mezelf dwing geduld te hebben. Zeelten eten namelijk niet uitsluitend muggenlarven. Als ze erop gefocust zijn dan is het lastig ze over te halen iets anders te pakken, maar soms kuieren ze ook gewoon wat rond op zoek naar alles wat los en vast zit en eetbaar oogt. Dan komt de visserij met method feeders en boilies tot zijn recht. Ik zorg dat ik 's morgens heel vroeg aan het water ben en zoek een zone waarin ze aan het bubbelen zijn. Vervolgens zet ik mijn vallen uit: Korum Method Feeders van 45 gram, met een kort onderlijntje eronder met daaraan een mini boilie op de hair. Een haakje nummer 8 en een gevlochten onderlijntje van 15lbs braid maken de montage af. Achter de korf zet ik wat zinkende tube (om de hoofdlijn op de bodem te houden) die ik blokkeer met een gummistoppertje zodat ik eigenlijk met een vastlood montage vis. Zorg er wel voor dat het stoppertje onder hoge druk verschuift want alleen dan kan je zeker zijn dat een zeelt die je door lijnbreuk verspeelt de korf weer kwijt kan raken! Een goede richtlijn is dat de stoppers na de aanbeet iets verschoven moeten zijn - dan weet je zeker dat ze net strak genoeg zijn.

method

De korf prop ik vol met een speciale Method Mix (ik heb goeie ervaringen met die van Sonubaits), waardoor ik wat hennep en maïskorrels en een paar versnipperde boilies meng. Als je wat voorzichtig werpt, blijft dit alles wel in de korf zitten tijdens de worp. Het is wel zaak om te zorgen dat je voertje echt goed kleeft en bij voorkeur iets harder is dan bij normaal feeder vissen op witvis. Omdat ik zeelt in zeer ondiep water - max. een meter! - wil ik immers niet om de tien minuten weer ingooien om de vissen niet de stuipen op het lijf te jagen. Dan is het wel handig als je een langzaam oplossend voertje in je korf hebt...  Meestal duw ik mijn haak met boilie er wat in - de gedachte daarachter is dat een azende zeelt de boilie eruit pulkt en dan meteen vol vertrouwen neemt.  Een bijkomend voordeel is dat je dan zeker weet dat je haak niet bedolven ligt onder algen of troep en daardoor niet meer goed kan prikken...

 

Meestal wacht ik een 45-tal minuten voor ik opnieuw ingooi. Goed feederen staat en valt met precisie: probeer altijd op exact dezelfde plek weer in te werpen. Zo zorg je er namelijk voor dat precies op die vierkante meter een voer tapijt ontstaat dat voorbij zwemmende zeelten uiteindelijk tot azen zal aanzetten. Bij de eerste worp gooi ik wat boilies in de buurt van de korf, het aantal hangt af van het aantal zeelten dat ik verwacht op de stek. Meestal volstaan een bol of 10-15 per hengel wel. Als ik een zeelt heb gevangen strooi ik bij het opnieuw inwerpen weer hetzelfde aantal boilies - als ik alleen maar ververs, gooi ik geen boilies erbij. Vergeet niet dat boilies in tegenstelling tot gewoon voer of pellets vele uren lang intact blijven onder water, wat betekent dat je, als je bij elke inworp 15 bollen strooit en bijvoorbeeld 5 keer hebt ingegooid, je al 75 boilies rond je haak hebt liggen. Als er dan een zeelt komt, moet hij wel heel veel honger hebben om dat allemaal op te slokken... Het oude adagium zegt niet voor niets dat je altijd voer kunt bijgooien maar geen voer meer kunt wegnemen dat je al gegooid hebt...

zeelt9

zeelt11

In een boek dat door sommigen de bijbel voor de zeeltvisser wordt genoemd - A time for Tench van Chris Thurnbull - vraagt de auteur zich af waarom method feederen op zeelt zo ontzettend succesvol kan zijn. Hij oppert de hypothese dat dat komt door de manier van voedsel verzamelen van deze bijzondere dieren. De muggenlarven waar ze op azen, zijn immers niet even talrijk op elke vierkante meter - veeleer is het zo dat er hier en daar een klein groepje ligt. Zeelten zijn dus gewend om hier en daar wat te eten en dan verder te zwemmen... Volgens Chris lijkt de situatie die we met onze methods creëren op de verspreiding van de muggenlarven: hier en daar een hoopje... Of het klopt weet ik niet, maar ik vind het een interessante denkpiste. En sowieso hoor je me niet klagen over de vangsten met de Method dus ik zou zeggen: geeft het ook eens een kans!

 1. Preston In-Line Flat Method Feeder
  Preston In-Line Flat Method Feeder

  Kan alleen, of als systeem met de Method Mould gebruikt worden. De platte bodem maakt ze ideaal voor alle situaties, zelfs om dichtbij obstakels te kunnen werpen. De uitsparing aan het eind is bedoeld om een N.10 wartel in te schuiven. Deze zorgt voor precies genoeg wrijving om een semi-fixed systeem te maken. De Method Feeder kan ook gebruikt worden meet een Quickchange Bead om een free-running rig te maken.

  Preston P0040007 5055977459219
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 3,25
 2. Sonu F1 Feed Pellet
  Sonu F1 Feed Pellet

  Sonubaits F1 feed Pellets met toegevoegde F1 Flavours zijn een perfecte aanvulling met de F1 grondvoer en hookbaits. Afhankelijk van de uitvoering, eventjes in het water (2 mm / 2 minuten - 4 mm / 4 minuten), daarna kunt u ze gebruiken door uw grondvoer of als vulling van korf of pelletfeeder. Wanneer ze in water geweekt zijn zijn ze ook zeer goed te gebruiken met de methodfeeder. De grotere maten kunt u met een baitband bevestigen, maar ook door een gaatje te boren en daarna te bevestigen op een hair.

  Sonubaits S1800010 5056317709391
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 6,95
  13% korting
 3. Preston Quick Release Method Mould
  Preston Quick Release Method Mould

  De nieuwe Quick Release Method mal is de perfecte mal voor pellets en grondvoer. Het nieuwe design voorkomt dat aas blijft plakken in de mal en de nieuwe vleugels maken het gemakkelijker om uw feeder in het voer te drukken, terwijl de grote ontspanknop dat doet om uw feeder uit het voer te krijgen. Met deze methodmallen hebt u altijd en snel een perfect gevulde feeder met grondvoer of pellets en ze zorgen ervoor dat u bij elke worp telkens eenzelfde hoeveelheid naar uw voerplek brengt.

  Preston P0030013 5055977467368
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 4,75
 4. Preston Ics In-Line Dura Flat Method
  Preston Ics In-Line Dura Flat Method

  De Dura Flat Method Feeder is de meest recente aanvulling aan ons populaire Interchange System (ICS). Het nieuwe, innovatieve ICS concept biedt sportvissers de mogelijkheid om binnen enkele seconden te wisselen tussen verschillende gewichten, voerkorven, formaat en type lood. De nieuwe Dura Flat Method Feeders zijn voorzien van een unieke, schuine ribconfiguratie waarbij er voldoende ruimte is om het aas aan de haak te positioneren op de voerkorf. De voerkorf is leverbaar in twee formaten, klein en groot, in beide gevallen in gewichten van 20, 30 en 45 gram.

  Preston P0040004 5055977455211
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 3,75
 5. Korum Fast Mat
  Korum Fast Mat

  De Korum Fast-Mat is een zogenaamde pop-up onthaakmat is zeer compact mee te nemen en zeer eenvoudig in gebruik. Deze onthaakmat is uitermate geschikt voor de struinende karpervisser maar is ook ideaal voor de method of roofvisser. Gemaakt van duurzaam en waterdicht Polyester materiaal.

  Korum K0290024 5055977468174
  Niet op voorraad

   

  Speciale prijs € 49,95 Normale prijs € 54,95
 6. Korum Accessory Chair S23 Deluxe
  Korum Accessory Chair S23 Deluxe

  De nieuwe Korum Accessory Chair S23 Deluxe is wederom een feederstoel om je vingers bij af te likken. Na onderzoek van Korum blijkt dat een stelknop de beste grip heeft op een vierkante buis. Vandaar dat Korum nu gebruik maakt van een afgeronde vierkante buis. Het compleet nieuw ontwikkelde 23mm klemblok heeft een super draagkracht en kan gemakkelijk gebruikt worden in combinatie met alle nieuwe Korum feeder accessoires maar ook Preston feedersteunen kunnen gemakkelijk gebruikt worden i.c.m. de bijgeleverde adapter busjes. Het zitvlak van de nieuwe Korum Accessory Chair S23 Deluxe feederstoel is gemaakt van een comfortabel en toch goed ventilerend materiaal. Het zitvlak van de deluxe accesssory chair is net een slag groter van die van de korum normale feeder chair. Als extra optie is rugleuning verstelbaar en is deze luxe feederstoel voorzien van comfortabele armleuningen. Met deze opties kunt u met het grootste comfort uren lang vissen zonder last van jouw benen of rug te krijgen. De 4 individueel verstelbare poten zijn super sterk en telescopisch. Door dit telescoop stuk verleng je de poten en heb je nog meer ruimte voor extra feeder accessoires. De 4 moddervoeten die aan deze telescopische poten bevestigd hebben perfecte grip op ieder oppervlak en scharnieren mee wanneer deze luxe Korum stoel op een ongelijk oppervlak wordt gebruikt. Door het slimme design is deze deluxe feederstoel compact op te vouwen en zeer gemakkelijk te transporteren. Tevens is het gewicht van deze nieuwe korum stoel afgenomen ten opzichte van het oude model maar is deze toch robuuster geworden door gebruik van nieuwe technieken.

  Korum K0300023 5055977498249
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 164,95 Normale prijs € 209,99
  21% korting
 7. Korum Accessory Chair S23 Standard
  Korum Accessory Chair S23 Standard

  De Korum Feederstoelen zijn in een nieuw jasje gestoken. Na onderzoek van Korum blijkt dat een stelknop de beste grip heeft op een vierkante buis. Vandaar dat Korum nu gebruik maakt van een afgeronde vierkante buis. Het compleet nieuw ontwikkelde 23mm blok heeft een super draagkracht en kan gemakkelijk gebruikt worden in combinatie met alle nieuwe Korum feeder accessoires maar ook Preston feedersteunen kunnen gemakkelijk gebruikt worden i.c.m. de bijgeleverde adapter busjes. Het zitvlak van de nieuwe Korum Accessory Chair S23 Standard feederstoel is gemaakt van een comfortabel en toch goed ventilerend materiaal. Hierdoor kunt u met het grootste comfort uren lang vissen met jouw nieuwe feederchair. De 4 individueel verstelbare poten zijn super sterk en je houd genoeg ruimte over voor de montage van alle gewenste accessoires. De 4 moddervoeten hebben perfecte grip op ieder oppervlak en scharnieren mee wanneer deze Korum stoel om een ongelijk oppervlak wordt gebruikt. Door het slimme design is deze feederstoel compact op te vouwen en zeer gemakkelijk te transporteren. Tevens is het gewicht van deze nieuwe korum stoel afgenomen ten opzichte van het oude model maar is deze toch robuuster geworden door gebruik van nieuwe technieken.

  Korum K0300022 5055977498232
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Speciale prijs € 119,95 Normale prijs € 169,99
  29% korting
 8. Korum Floating Latex Fast Net Head
  Korum Floating Latex Fast Net Head

  Versies van Korums snelle fast head net met een zwevend frame en een latex gaas. Vervaardigd naar een ontwerp met een opvouwbaar veermechanisme dat u met een druk van uw duim kunt inzetten. Compatibel met alle standaard handgrepen met schroefdraad. Deze drijvende versies zijn ideaal voor het waden en werken in ondiep water, zonder dat een netdobber nodig is.

  Korum K0380030 5056317714388
  Op voorraad

  Levertijd: 1-2 werkdagen

  Slechts € 41,95