Meat Power deel 1

Ik denk dat het ergens in December was dat Sijmen Majoor me uitnodigde om samen een dag in de Ardennen te gaan vissen op kopvoorn. Het was inmiddels al 5 jaar geleden dat we voor het eerst en tevens voor het laatst samen op jacht waren geweest. Het werd wel weer eens tijd vonden we allebei.  De trigger was een enorme kopvoorn die hij had weten te vangen in de Ardennen. Een mega beest dat de 60 cm grens passeerde. Een droomvis. Ik heb de foto wel 25 keer bekeken op facebook.
foto-1
Een uitzonderlijk fraaie kopvoorn Sijmen wilde de stek met me delen. Voor ik er erg in had was de dag dat we zouden gaan vissen al aangebroken. We hadden van tevoren vrij regelmatig contact en even spookte het door ons hoofd om de dag te verplaatsen. Er werd qua weer namelijk weinig goeds voorspeld. De doordeweekse dag bleef toch staan. We hadden beiden een snipperdag genomen. We besloten ons niet laten weerhouden door een paar regendruppels. In de praktijk was dat net iets anders. Met bakken viel het uit de lucht. Hagel, sneeuw en regen wisselden elkaar in rap tempo af.
Het eerste geluksmoment dat we op onze visdag ervaren is dat we droog kunnen opbouwen aan de waterkant. Dat vind ik altijd prettig. Wat er daarna gebeurt, maakt me meestal niet veel uit. De stek ziet er veelbelovend uit. Hier moet kopvoorn zitten, dat zag ik meteen. We starten beiden met 1 hengel. Er is te weinig ruimte om met twee hengels per persoon te vissen. Ik laat de hengelsteun in de auto liggen. Hier gaan we uit het handje vissen. Sijmen begint met brood en ik met een blokje smac aan een hair. We vissen beiden met een voerkorf. De pellets die we gaan voeren zijn heerlijk op smaak gebracht. Al snel blijkt dat de smac vandaag in elk geval voor actie zal gaan zorgen. De eerste aanbeten komen al vrij snel nadat we begonnen zijn.
foto-2 Mijn favoriete winter flavours op waterbasis heb ik altijd bij me. Ze zorgen voor een waanzinnige aantrekkingskracht. 9.20 uur: nadat ik een paar keer mis heb geslagen op een goeie aanbeet is het nu wel raak! Ik mag de eerste vis van de dag vangen. Een vreemde aanbeet wordt verzilverd en voor ik er erg in heb sta ik een goeie vis te temmen. Het blijkt een barbeel te zijn. Een prachtige start van de dag.
foto-3
De eerste van de dag 9.29 uur: de tweede vis van de dag laat van zich horen. Weer geen kopvoorn. Een enorme beuk kondigt de start aan van de tweede dril van de dag. We vissen uit het handje, dus elke tik wordt geregistreerd. Wederom sla ik eerst mis op een goeie aanbeet.  Ik doe iets niet goed. Ik wijt het aan de hairmontage.   Ik vind de nieuwe onthaakmat van Korum een meesterlijk product. De zogenaamde fastmat zorgt voor extreem comfort voor de vis. Erg goed bedacht!
foto-4
Nummer twee is net iets groter 9.59 uur. De eerste vis voor Sijmen meldt zich. Zijn prachtige Fox duo lite hengel doet wat ie het beste kan. Een pracht van een parabool maken. ik geniet met volle teugen van zijn gevecht. Terwijl Sijmen zijn vis aan het drillen is, sla ik ook aan en zo gebeurt het dat we samen staan te drillen. Netjes naast elkaar. Hoe vet is dit dan? Vlak voor de finish los ik mijn vis. Ik wijt het aan de hairmontage.  ik heb ook al weer een paar keer mis geslagen. Sijmen vangt deze eerste vis ook met vlees. Vandaag is dit de favoriet.
foto-5
Sijmen met zijn eerste trofee van de dag. Ik besluit om de hair te verwijderen en ga met het vlees op de haak vissen. Ik knip eenvoudigweg het hairgedeelte van mijn onderlijn af. Dat gaat prima. Het ziet ernaar uit dat we voorlopig even barbeel vangen. Mocht er een kopvoorn actief zijn, dan moet dat ook lukken met een blokje smac. Het valt me trouwens op dat we op een schone stek vissen. We hangen niet vaak vast. Koud is het niet echt. We hebben even een droge fase. Zo droog dat ik zelf de jas even uittrek.
10.09 uur: wederom een snoeiharde aanbeet.  We krijgen langzaamaan het gevoel dat we de juiste dag hebben uitgekozen. Het is  niet te geloven hoe snel de aanbeten elkaar opvolgen. We weten ook dat dit elk moment gedaan kan zijn. Voorlopig maar even niet aan denken. De dril bezorgt me enorm veel plezier. Als Sijmen de vis voor me landt, kan ik een gebald knuistje niet  onderdrukken. Wat is dit toch heerlijk.
foto-6
Ze worden al groter…en dikker. 10.13 uur: terwijl ik koffie inschenk zie ik Sijmen gecontroleerd aan slaan. Beheerst! Daar kan ik nog wat van leren. Hij vist veel rustiger dan dat ik doe. Wellicht is er een link te ontdekken tussen de manier waarop iemand aanslaat en het karakter…….het zou me niet verbazen. Bij mij ziet het er vaak net iets te enthousiast uit. Lees: te wild. Samen genieten we van de schoonheid van de vis. Die barbelen zijn toch echt prachtig om te zien. Deze tweede vis van Sijmen heeft geen schubje verkeerd staan. Een prachtbeest om te zien.
Volgende week deel twee van deze memorabele visdag.
Leon Haenen