Meerval Lijn & Onderlijn

Meerval lijn en onderlijn bestellen doe je eenvoudig in de meest toonaangevende webshop voor de meerval visser. Wij hebben meerval lijn en onderlijn in alle maten en trekkrachten dik op voorraad liggen van de volgende merken; Power Pro, WFT cat, Mad Cat, Black Cat en Zeck. Omdat wij achter iedere maat en trekkracht de juiste voorraadstatus hebben staan, kunnen wij jou een snelle levering garanderen waardoor je weer snel op meerval kunt vissen. Alles voor het vissen op meerval bij Fishinn.nl! 

Meerval onderlijn, waar op te letten bij het meerval vissen?

Alle goede meerval onderlijnen hebben een aantal dingen in gemeen, ze zijn eenvoudig, oersterk en degelijk. Onderlijnen kunnen we van twee basis materialen maken, gevlochten; kevlar/dyneema en mono; nylon/flurocarbon. Gevlochten materiaal wordt veelal gebruikt bij een subtielere aanbieding met kleinere aasvissen en een mono lijn bij grotere aasvissen en/of om te voorkomen dat het systeem in de war kan geraken. Er zijn ook zogenaamde combi rigs, hierbij maak je gebruik van de soepelheid van het gevlochten materiaal om de onderlijn aan te passen op de afmeting van de aasvis. Het onderlijn materiaal moet sterk, slijtvast en dik zijn.

Gevlochten en mono meerval onderlijn

De gevlochten meerval onderlijnen bestaan dus uit gevlochten vezels, dit zijn kevlar en/of dyneema vezels. De dikte van deze onderlijnen is veelal groot 1,0 tot wel 1,5 mm. De reden is heel simpel, de bek van een meerval te vergelijken met een rasp. Een grote muil met tienduizenden kleine tandjes waarlangs onze onderlijn gedurende een lange dril constant van links naar rechts schuurt. Hiervoor heb je dus een mega sterke een slijtvaste lijn nodig, traditioneel staat kevlar hiervoor vooraan op het verlanglijstje. Zoals gezegd gebruik je gevlochten materiaal wanneer de aasaanbieding subtiel en natuurlijk moet zijn.

De mono onderlijn bestaat uit een draad, of te wel een nylon of fluorcarbon lijn. Ook hier gebruiken we een dikkere lijn 1,0 tot 1,4 mm. Ook hier staat slijtvastheid voorop. Deze lijnen zijn door hun grote dikte veel stijver dan een gevlochten variant. Hierdoor is deze goed te gebruiken bij turbulente stroming en op plekken waar de vissen de klap van de zweep kennen. Meerval leert snel en in de volle stroming zal een strak gespannen gevlochten onderlijn gaan trillen door zijn ruwere oppervlakte en deze trilling kan voor een nerveuze vis de reden zijn om jou aasvis links te laten liggen.

Meerval lijn, wat is de goede keuze?

Ook de meerval hoofdlijn moet sterk zijn. De lijnen voor het meervalvissen zijn vanzelfsprekend ook weer een stuk zwaarder dan we gewend zijn, in het overzicht van de hengels kon je al zien waarover we het hebben; Dyneema dus. Minimale dikte is toch echt wel 0,30 mm en maximaal wordt tot wel 0,75 mm gebruikt. We hebben het dan over lijnen met een treksterkte van 17,5 tot ver over de 70 kg, hier kun je dus spreekwoordelijk een koe mee uit het water trekken. We kiezen voor het meerval vissen dan ook niet snel voor nylon lijn. Nylon heeft als hoofdlijn veel te veel rek en dit belemmert de controle over het aas en het zetten van de haak. Tevens is nylon te zwaar en neemt het water op waardoor het niet of lastig uit het water te tillen is bij het afspannen van het systeem over grote afstand, en daarom hang het enorm door. Voor het overgrote deel van het meervalvissen is nylon dus geen optie. Er zijn echter ook betaal wateren waar Dyneema niet toegestaan is, hier is nylon natuurlijk wel een optie. Met een top assortiment meerval lijn en onderlijn van A-merken voor de beste prijs vind je altijd een lijn en onderlijn die past bij jouw wensen!