Haken & Dreggen

Haken en dreggen zijn de belangrijkste schakel in de visserij. Vishaken zijn er in ontzettend veel soorten, maten en vormen. Maar daarnaast ook nog eens te verkrijgen zijn in verschillende soorten materiaal en met verschillende soorten diktes. Als beginnend visser zie je door de bomen het bos niet meer en heb je al snel een foute keuze gemaakt, vandaar dat wij jou graag op weg helpen! En ook de juiste dreggen zijn van groot belang voor een goede visvangst. Bestel A-merken voor de beste prijs direct online, of kom langs in onze winkel, ook voor een gericht advies natuurlijk! 

Haakjes kopen, waar op te letten?

Voor de witvis en forel visserij wordt eigenlijk bijna altijd gekozen voor een haak met een bletje in plaats van een haak met een oogje. Hierdoor heeft de vishaak meer finesse en is deze slanker en strakker uitgevoerd. Voor de nieuwe commercial visserij (method visserij) wordt er meestal gekozen voor een haak met een oogje, omdat er over het algemeen met dikkere rigs (onderlijnen) gevist wordt en er ook nog een hair langs de haak hangt om het aas te bevestigen. Voor de karper, roofvis en meerval visserij wordt er eigenlijk altijd gekozen voor een haak met een oogje, omdat hier meestal met dikkere lijnen gevist wordt en het knopen van de lijn aan de vishaak veel gemakkelijker is.  Voor de witvis en commercial visserij hebben van de volgende merken alle haken op voorraad liggen; Fox Matrix haken, Gamakatsu haken, Guru haken, Kensaki haken, Korum haken, Preston haken en Sensas haken.

De haaksteel.

Kleine witvishaken voor de vaste hengel hebben vaak een lange haaksteel, zodat deze gemakkelijker te hanteren zijn bij het vangen van kleine vis en gemakkelijker beaast kunnen worden met een made of caster. De feederhaken daarin tegen hebben vaak een veel kortere steel waardoor deze automatisch sterker worden en wat zwaarder belast kunnen worden. Karperhaken geeft het in heel veel modellen met korte, lange en hele kromme stelen zodat deze haken beter inhaken met het zelfhaak systeem waar veel mee gevist wordt. Het ligt er dus puur aan welke karperrig gebruikt gaat worden om vervolgens de juiste haak te kiezen. Bij ons kun je van de volgende merken karperhaken kopen; Fox, Korda, Gamakatsu, Strategy, en PB. Al deze karper haken hebben ook een andere haak bocht en deze haakbochten hebben termen zoals; wide gap, kurv shank, short shank, chod, round bend, crank, klauw haak en ga maar verder. Bij dreggen zijn deze bochten tevens ook heel verschillend. Bij sommige dreggen heb je een hoekige haakbocht, terwijl bij de andere een mooie ronde en brede bocht is gerealiseerd. Bij het kiezen van de bocht bij deze dreggen dien je te kijken naar hoe breed het kunstaas is waar deze dreggen onder komen te hangen.

Een topcollectie dreggen bij Fishinn.nl!

Wij hebben een uitgekiend assortiment aan dreggen in onze collectie zitten waaronder dreggen van het  Japanse merk Gamakatsu (13B treble, de 18NS en de treble 16 serie), het Japanse merk Owner (st-36BC, de ST-41BC treble, de 36BC en de ST-66N treble serie ) en natuurlijk ook de populaire predator serie van Fox!

De punt van de haak.

De punt van de haak kan zowel recht zijn als een krom zijn. Een rechte punt haakt beter en dringt gemakkelijker door. Een kromme haakpunt zorgt ervoor dat de haak dieper vlees pakt in de bek van de vis en deze zet zich vaak ook vaster in de bek van de vis, losschieters zullen minder snel voorkomen. Tevens zit er net onder de haakpunt meestal een weerhaak die ervoor zorgt dat de vis minder snel losschiet. Tegenwoordig wordt er steeds meer bij commercial wateren de voorkeur gegeven om zonder weerhaak te vissen. Het grote voordeel hiervan is dat de bek van de vis minder beschadigt en het onthaken vlotter verloopt. Het nadeel hiervan is dat de lijn veel beter op spanning moet blijven staan om losschieters te voorkomen. Er is ook een tussenweg tussen weerhaakloos vissen en vissen met een weerhaak. Dit noemen ze microbarb oftewel op z’n Nederlands; micro weerhaak.

De juiste grootte van haken.

De juiste grootte van de haak kiezen ligt aan heel veel factoren. Bij de roofvisserij ligt het voornamelijk aan het gekozen kunstaas waar mee gevist wordt. Als stelregel moet aangehouden worden dat de totale breedte van de dreg (alle haakbochten mee gemeten) net zo breed moet zijn als de breedte van het kunstaas waar deze dreggen onder hangen. Bekijk hier alle roofvis haken en dreggen >>

Bij de witvisserij is er een verdeling in de visserij soorten. Met de vaste stok op witvis zoals voorn en brasem wordt er meestal gekozen voor een haak in de grootte 14 tm 22. Bij de commercial visserij met bijvoorbeeld de method feeder mag deze vishaak iets groter gekozen worden, meestal tussen haakmaat 6 tm 14. Bij de feedervisserij op de witvis mag je haakmaat 8 tot en met 18 aanhouden in praktijk, dit ligt veel aan de grote van de vis die verwacht wordt. Bekijk hier alle witvis haken >>

Bij de karpervisserij worden er vaak vroeger grote haken gekozen in de maten 1/0 tm maat 4. Tegenwoordig vist men met vele kleinere haakmaten zoals maat 6 tm 12, het voordeel hiervan is dat de karper minder argwaan heeft tijdens het opnemen van het aas en er minder losschieters optreden dan als er met grotere vishaken gevist wordt. Bekijk hier alle karperhaken >>

Forel wordt er meestal gevist met haakmaat 4 tm 12 maat. De keuze met de grootte van de vishaak bij het forelvissen ligt vaak aan het formaat haakaas en de grote van de te vangen forellen.  Een mooie tussenmaat die vaak gekozen wordt zijn de maten 6 en 8. Bekijk hier al onze forel haken en onderlijnen >>

Haken en dreggen online bij Fishinn.nl!

Bij Fish Inn ben je aan het goede adres met keuze uit honderden verschillende haken en dreggen van vele merken. Wij hebben geprobeerd zo duidelijke mogelijke afbeeldingen en teksten bij de haken en dreggen te plaatsen zodat de keuze voor je een stuk eenvoudiger wordt. Tevens werken bij op onze webshop met een waterdicht voorraad systeem waarbij je meteen de voorraad van de gekozen haak of dreg kunt zien en nooit de dag later manco geleverd kunt krijgen. Daarom kies je natuurlijk voor de webshop Fishinn.nl of bezoek je onze mega store hengelsportzaak in Venlo.