Molen

Een molen bestel je eenvoudig online bij fishinn.nl. Met een groot assortiment van alle merken molens, scherpe online prijzen en een ruime eigen voorraad ben je bij Fish Inn aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar een molen voor het karper vissen, een vismolen voor het roofvissen, een werpmolen voor het forel vissen of een molen voor het witvissen; Wij staan garant voor molens van hoogwaardige kwaliteit, scherpe prijzen en een snelle levering. Wil je eerst rustig een kijkje nemen en van goed gespecialiseerd verkoopadvies genieten, kom dan langs in onze winkel (van 1.000 m2!). Hier vind je een top collectie baitrunners, big pit molens, spinmolens, feeder molens en nog meel meer! En ook niet onbelangrijk: Je ziet op onze meteen live de voorraadstatus van ieder model hengelmolen!

Een vismolen kopen, waar moet je op letten?

Een molen kopen is niet altijd eenvoudig met het groot molen assortiment bij ons in de webshop. Fish Inn heeft meer dan 300 soorten molens op voorraad die altijd tegen de scherpste prijzen aangeboden worden. Of je nu op zoek bent naar een molen voor de karper, witvis, roofvis of forel te bevissen, een vis molen bestellen in onze webshop is altijd een goede keuze. Wij hebben bij iedere werpmolen een uitgebreide productomschrijving, evenals alle specificaties en duidelijke foto’s toegevoegd, zodat  de meeste vragen al meteen beantwoord worden. Mocht je desondanks nog twijfelen, onze experts zijn jou graag van dienst met een gericht advies! Daarnaast hebben we diverse specifieke molen categorieen uitgewerkt, zodat je direct gericht op zoek kunt gaan naar de perfecte molen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een match molen, een verticaal molen of juist een spod molen, bij ons vind je ze allemaal, evenals een reserve spoel uiteraard! 

Een molen bestaat uit heel veel onderdelen waar veel kwaliteitsverschil in kan zitten. Als voorbeeld de kogellagers; Wij verkopen molens met 10 kogellagers voor 40 euro maar ook molens met 3 kogellagers voor honderd euro. In dit geval begrijp je vast dat de molen met de 3 kogellagers van 100 euro kwalitatief vele malen beter zijn dan de eerst genoemde variant. Dit geldt eigenlijk voor alle vismolen onderdelen, hier kan ontzettend veel verschil in zitten. Hoe snel een vismolen binnen draait is sterk afhankelijk van hoe groot de overbrenging is en hoe groot de molenspoel is. De overbrenging wordt bepaald door de grootte van het wormwiel die de rotor van de vismolen voortbeweegt. Een gouden regel hierbij is; Hoe groter het wormwiel, hoe sneller de molen inhaalt en ook hoe meer kracht er op de molenzwengel komt te staan met binnen draaien. Het is natuurlijk van uitermate belang van welk type metaal de tandwielen en het wormwiel is gemaakt. Dit bepaalt mede ook de levensduur van de molen bepaalt.

Bij molens zit ook veel verschil in de slip die ervoor zorgt dat de dikste vissen gevangen kunnen worden met dunne lijnen. De molenslip bij een molen kan zowel voorop als achterop zitten, bekijk hier direct onze molen slip voorop en molen slip achterop collecties. Tegenwoordig geniet een molen met de slip voorop de voorkeur van de meeste vissers. Deze slip functioneert bijna altijd beter dan een slip achterop en maakt de molen compacter van formaat. Ook kan er nog voor gekozen worden voor een vrijloop molen, ook wel baitrunner genoemd. Deze vrijloop is een soort dubbele slip die met een palletje achterop de molen geactiveerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat er een lichte slip geactiveerd wordt. Hiermee kan de molen met gesloten beugel op een hengelsteun of rodpod gelegd worden, zonder bang te hoeven zijn dat de hengel door een vis in het water wordt getrokken.

Een molen kopen tussen 300 modellen vismolens, waar te beginnen?

Als eerste moet er gekeken worden welke visserij er uitgeoefend wordt om de juiste werpmolen te bestellen. Onderstaand een korte toelichting van de belangrijkste zaken waar rekening mee gehouden moet worden per 'visserij'. In het geval van vragen hebben wij per visserij experts in huis die jou gericht van dienst kunnen zijn met het beantwoorden van vragen en het uitbrengen van een specifiek advies. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen, dit kan telefonisch, per mail, of kom langs in onze prachtige hengelsport winkel!

Een vismolen bestellen voor het karper vissen.

Wordt er op karper gevist, dan wordt er meestal een groter model werpmolen gekozen. Deze molen heeft een grote spoel met veel lijncapaciteit waardoor er gemakkelijk verre worpen geplaatst kunnen worden en/of lijnen ver uitgevaren kunnen worden. Deze hengelmolen heeft meteen ook een hoge inhaalsnelheid, waardoor het binnen draaien op grote afstand niet vermoeiend wordt. Wordt er met de dobber licht op karper gevist? Dan mag deze vis molen veel kleiner gekozen worden. Meestal wordt hier een molen van een werphengel gekozen tot een 4000 maat, die meteen een stuk lichter in gewicht is. Voor een molen van een karperhengel kan de keuze ook vallen op een model die voorzien is van een baitrunner, ook wel vrijloop genoemd. Deze baitrunner of vrijloop zorgt ervoor dat, wanneer de hengel in de steunen of rodpod ligt, deze niet het water ingetrokken wordt door een karper.

Een werpmolen kopen voor het witvissen.

Een molen voor het witvissen is zeker niet universeel. Ook hier zal een keuze gemaakt moeten worden die afhankelijk is van hoe er gevist zal worden. De vis molen voor het witvissen kan uit alle formaten bestaan en zal geheel op de visserij aangepast moet worden. Bij een vismolen voor het feeder vissen, oftewel een feeder molen,  zal er met verschillende zaken rekening gehouden moeten worden. Hoe ver wordt er meestal met de feeder gevist, hoe groot zijn de vissen die je wilt vangen en hoe zwaar wordt er gevist met de feederhengel? Wordt er ver gevist (afstanden van 50-100m) dan is een groter formaat hengelmolen te adviseren. Meestal zijn dit de modellen 6000 tot 10000 formaat, met een grote big pit spoel. Deze spoel zorgt ervoor dat er gemakkelijk en ver ingeworpen kan worden. Een groot voordeel van deze grote molens is het feit dat de inhaalsnelheid ook veel hoger ligt, waardoor er geen vermoeidheid optreed met het binnen draaien van de voerkorf. Tevens hebben deze vaak een lagere overbrenging, waardoor er met gemak meer kracht gezet kan worden met binnen draaien en het ronddraaien van de molenzwengel niet vermoeiend wordt. Wordt er gevist met de method feeder of waggler op commercial vijvers waar vaak de wat grotere en sterkere vissen rondzwemmen? Dan moet er vooral op de inhaalsnelheid gelet worden. Hoe hoger de inhaalsnelheid van een werpmolen hoe lastiger het is om naar binnen gedraaid te kunnen worden wanneer er een grotere vis gedrild wordt. Om dit te voorkomen moet een vismolen besteld worden met een niet te hoge inhaalsnelheid. Het formaat hoeft hier ook niet groot te zijn, meestal wordt er een werphengel molen gekozen in het formaat 3500 tot 5000.

Een vismolen kopen voor de roofvis.

Een molen wordt meestal aangepast aan de techniek waarmee op roofvis gevist wordt. Daarnaast is het formaat roofvis dat bevist gaat worden van grote invloed op de keuze van een juiste molen. Ga je voor de kleinere roofvissen en worden er geen verre worpen geplaats, oftewel gebruik je  maximaal  30 meter lijn,  dan heb je in de regel voldoende aan een vismolen in een formaat tussen de 1000 en 2500. Dit formaat molen wordt veel online besteld bij ons door vissers die op baars vissen, verticaal vissen op snoekbaars, of in de polder vissen op snoek van gemiddeld formaat. Dit formaat molen zorgt er ook vaak voor dat de molen van een werphengel mooi in balans ligt met de werphengel. Indien er op grote roofvissen gevist wrodt, of met zwaar kunstaas gevist gaat worden, is natuurlijk een heel ander verhaal. In dit geval moet de molen voorzien zijn van zware tandwielen en een degelijk wormwiel, die het liefst uit hoogwaardig materiaal gefreesd zijn, bijvoorbeeld van een messing legering. De inhaalsnelheid van deze molen mag ook beduidend lager liggen, zodat er gemakkelijker meer kracht gezet kan worden op de molenzwengel. Wordt er met licht kunstaas op afstand gevist, bijvoorbeeld tijdens het vissen op bij roofblei en zeebaars, dan geniet een vismolen met een groter formaat spoel en een wat hogere inhaalsnelheid de voorkeur. Deze grote molenspoel zorgt ervoor dat er met zo min mogelijk weerstand en een dunne gevlochten lijn toch verre worpen gemaakt kunnen worden met licht kunstaas. Bekijk hier direct onze collectie snoek molens en snoekbaars molens

Een molen kopen voor het vissen op forel.

Een werpmolen voor het vissen op forel hoeft niet groot van formaat te zijn. Werpmolens in het formaat 1000 tot 3500 zijn voldoende en zorgen ervoor dat de molen van een werphengel mooi in balans ligt. Wel dient er rekening gehouden te worden met het feit dat een 1000 model molen van een werphengel een kleine spoel heeft. Dit zorgt ervoor dat er niet gemakkelijk ingeworpen kan worden. Hierbij is een 2500 tot 3500 model beter geschikt, omdat deze een grotere spoel bevat. Een vismolen voor de forel opspoelen dient te gebeuren met een dunne nylon lijn met een diameter van 0,20mm. Er kan zowel voor een molen gekozen worden met de slip achterop, als een molen met de slip voorop.

Een molen online bestellen voor de meerval.

Een molen voor een werphengel waarmee op meerval gevist gaat worden kan uit verschillende formaten bestaan. Wordt er met kunstaas gevist? Dan wordt er de hele dag actief gevist en dienen de molen en de hengel licht in gewicht te zijn. In dit geval zal een molen gekozen moeten worden die enigszins nog licht in gewicht is, een niet te hoge inhaalsnelheid heeft en ontzettend sterk is op het gebied van binnenwerk. Meestal worden de molens voor de kunstaas visserij op meerval gekozen in de maten 5500 tot 8000 model. De tandwielen en het wormwiel dienen van ontzettend goede kwaliteit te zijn, omdat we hier met de sterkste zoetwater vis te maken hebben. Wordt er statisch met natuurlijk aas gevist? Dan zijn de hengels waarmee gevist wordt veel zwaarder, lomper en langer. Hier past dan ook een grote werpmolen op, die mooi in verhouding ligt. Deze molens moeten ook enkele honderden meters dikke gevlochten lijn bevatten op de spoel, waardoor het formaat molen meteen een heel stuk groter is, denk hierbij aan maten 10000 tot 140000.

Een molen voor het zeevissen.

Ook hierbij is het formaat sterk afhankelijk van het type zeevisserij. Wordt er actief met kunstaas gevist binnen Europa? In dat geval voldoet een zeemolen in het formaat 3000 tot 6000 normaal gesproken vaak. Wanneer er met de werpmolen vanuit een boot gevist gaat worden op diep water en met zware stukken lood, dan veranderd het formaat al snel naar een formaat 8000 en groter. Deze molens bevatten veel lijn en hebben een hogere inhaalsnelheid waarmee toch kracht gezet kan worden op de molenzwengel.

Een werpmolen online bij fishinn.nl.

Een werpmolen kopen is, zeker online, vaak nog een proces waarbij veel vragen kunnen ontstaan. Vandaar dat Fishinn.nl veel tijd en moeite investeert in het optimaal informeren van onze (online) bezoekers. Bij alle vismolens die online aangeboden worden vind je alle informatie overzichtelijk terug, waaronder de (technische) specificaties. Daarnaast beschikken wij over goede afbeeldingen en vaak zelfs ook videomateriaal van de molens. Dit alles om jou een zo goed mogelijk beeld van de molens te geven, zodat je met een gerust hart een goede keuze kunt maken. Wij verkopen molens met slip voorop van de volgende merken; Spro, Strategy, Cresta, Preston, Shimano, Daiwa, Abu, Dam, Fox, Mitchell, Okuma, Penn en Korum. En wil je de werpmolen toch eerst zien dan ben je uiteraard van harte welkom in onze mooie winkel in Venlo. Een molen koop je online bij Fishinn.nl; 1e keus molens van topkwaliteit voor super scherpe prijzen!