Winterse meervallen (1)

foto1 De winter.
Geen zonsopkomst zo mooi als op een koude heldere winterochtend. De vissen zien er uit op hun mooist. Het is relatief wat rustiger op en langs het water en is daarom een van mijn favoriete jaargetijden. Ik besteed de winter altijd vooral door onze gestekelde vrienden na te jagen vanuit mijn bellyboat. Werpend de ondieptes afvissen op prachtig gekleurde grote baarzen of pelagisch en soms wat verticalend achter kastelen van snoekbaarzen aan. Zo ook deze winter. De vangsten waren goed en menig grote baars en snoekbaars belande op mijn schoot. foto-2 Waaronder een geweldig persoonlijk record snoekbaars met een bouw om van te watertanden.
Zelfs de meervallen waar ik de warmere maanden normaal aan besteed kwamen mij met enige regelmaat met een bezoekje vereren. Dit waren gelukkig vaak de wat kleinere exemplaren die met mijn snoekbaars materiaal nog goed te vangen waren en na een overzichtelijke dril op mijn schoot in de bellyboot lagen. Na veel wikken en wegen meen ik de ideale hengel voor het pelagisch vissen in combinatie met een enkele meerval gevonden te hebben. Ik heb bij Fish Inn veel hengels in de hand genomen en deze allemaal met de jongens hoepeltje krom getrokken. De  meeste van deze hengels vielen af, te licht, te zwaar, het is niet gemakkelijk een hengel te vinden om snoekbaarzen en een verdwaalde meerval te kunnen drillen. Todat wij bij de Westin W3 Vertical Jigging Cast uitkwamen die ik bij Fish Inn dan ook meteen meegenomen heb. Deze hengel heeft een ideale lengte van 1,85m met een werpgewicht van 28-52 gram, de praktijk zal het leren!Enkele weken geleden ging ik weer eens voor een dagje pelagisch ging vissen en een rivierplas onveilig maakte met mijn bellyboat. Er was die dag best wat wind voorspeld wat het niet eenvoudig zou maken om lang boven een vis te blijven liggen. Thuis op de bank vang je ze zeker niet, dus gas erop! Zoals gedacht was het maar lastig vissen deze dag, als ik een vis zou vinden op de dieptemeter zou deze mijn aangeboden shad meteen moeten grijpen. Zou deze vis dit namelijk niet doen dat is het grote gevaar dat je weer afdrijft, de vis verliest en een belangrijke kans is hiermee weer verkeken. foto-3 Na een paar frustreerde uurtjes had ik een mooie snoekbaars gevangen maar een nog wat zwaarder aanvoelende vis gelost. Dat was even balen.
Gelukkig kwam ik vrij snel weer een flink signaal tegen op mijn dieptemeter, dit was echt een goeie! Mijn shad dook snel richting vis en eenmaal vlak boven de vis was een klein tikje genoeg om de aandacht te trekken. Er volgde een klap op mijn hengeltje zoals ik deze nog nooit had gekregen van een snoekbaars. Waarom dit geen aanbeet van een snoekbaars was werd mij al snel duidelijk!!  Ik kon nog net op tijd mijn slip van mijn reel losser draaien voordat alles aan gort werd getrokken. Meters lijn verdwenen van mijn reel, geen houden aan!
Aan de gigantische klappen die mijn nieuwe Westin W3 Vertical te verduren kreeg werd mij al snel duidelijk dat ik met een meerval te maken had en geen kleintje ook! Het fatsoenlijk drillen op diep en open water was gewoon niet te doen op snoekbaars materiaal. Hierom koos ik ervoor om rustig naar de kant te flipperen en de vis op het ondiepe water af te drillen waardoor ik meer te vertellen kreeg tijdens de dril.
foto-4 Na een kwartier zag ik de meerval zijn machtige kop voor het eerst uit het troebele water verschijnen.
Aangezien ik totaal niet voorbereid was op een meerval te vangen werd het dus een handlanding zonder handschoenen. Vriend meerval maakte meteen dankbaar gebruik van deze situatie door me even lekker terug te pakken en mij vol in mijn hand te bijten en als kers op de taart nog even lekker met zijn kop te schudden, heerlijk! Je moet er wat voor over hebben zeggen ze wel eens. foto-5 Toen ik eenmaal met deze machtige vis in mijn armen voor de camera zat was deze spectaculaire handlanding snel vergeten. Blijdschap voerde de absolute boventoon op dat moment, wat een prachtige bak zeg. Toen de vis na een paar foto’s weer mooi zijn weg in de onderwaterwereld vervolgde begon de meerval koorts toch weer een beetje te vonken bij mij. Eenmaal thuis was dit vonkje al uitgelopen in een uitslaande brand en was in mijn gedachte weer bij de volgende meervalsessie. Ik heb de meervalhengel dus maar weer uit het rek gehaald, shads omgebouwd, pieren besteld en de weer plannen gesmeed. I’L be back!! Wiljo van Daalen