Jerkbait vissen vanuit de bellyboat
Het vissen met roofvis jerkbaits wordt meestal geassocieerd met het bootvissen of het vissen vanaf de kant. Een manier van vissen die je meestal rechtstaand beoefent en waarbij je een goed zicht hebt op je kunstaas. Toegegeven, het is een fijne techniek waarbij het vissen op zicht een extra dimensie geeft. Wat is er mooier dan een bak van een snoek achter je kunstaas zien aankomen en er dan zien overglijden…
Dat brengt ons onmiddellijk bij één van de nadelen van het vissen vanuit een bellyboat, je lage zitpositie. Elk voordeel heeft zijn nadeel en omgekeerd. Door je lage zitpositie in de bellyboat mis je namelijk het ruime zicht op het wateroppervlakte. Rechtstaand vanuit een boot heb je namelijk een veel beter zicht op aanwezigheid van waterplanten en is het mogelijk om je kunstaas vanop vele meters te volgen. Vanuit de bellyboat mis je dit voor een heel stuk. Mijn jerkbait visserij vanuit de bellyboat is dan ook geen visserij op zicht maar is voornamelijk op gevoel gebaseerd. En wanneer die grote snoek volgt tot aan je voeten en beslist om op het laatste moment nog over je kunstaas te schuiven dat zie je dit zittend in je drijvende stoel ook wel.. En eerlijk gezegd is dit nog net iets meer indrukwekkend vanuit je bellyboat omdat je zo laag op het water zit.
Er zijn natuurlijk verschillende types van jerkbaits met elk hun eigen manier van vissen en diepgang, gliders, divers, hybride baits, flankers, tailbaits. De zuivere glider vind ik de meest lastige om te vissen vanuit een bellyboat. Om de zo typische links rechts beweging erin te krijgen dien je het aasje behoorlijk zuiver ritmisch binnen te tikken. Dit gaat het beste wanneer je de bait kan volgen op zicht en dat mis je natuurlijk. Maar je kan hem ook puur op gevoel en wat onregelmatiger binnen vissen. En naar mijn idee werkt dit ook beter bij de meer ervaren snoeken. Een glider waar ik graag mee vis en erg veel vertrouwen in heb is de Salmo sweeper 14 cm. Gaat niet erg diep en kan je daardoor ook regelmatig een stop of pauze meegeven bij het binnen tikken. De Strike Pro Busterjerk is ook een aasje waar ik veel vertrouwen in heb alsook de Westin Swim. Een jerkbait die ook al wat jaren meegaat en waar ongelooflijk veel grote snoeken op gevangen werden in het verleden. Een klassieker waar ik ook graag mee vis is de Striker. Ik maak ondertussen m’n eigen Strikers gebaseerd op de originele versie van Dick Gries en deze van Arjan Willemsen. Gegoten uit kunststof en suspending of heel traag zinkend uitgelood. Een glider met een hybride trekje die niet zuiver links rechts glijdt en bovenal een heel verleidelijke wiebel heeft wanneer goed uitgelood.
De meest ondergewaardeerde jerkbaits zijn ongetwijfeld de divers, zagers of duikers. Het meest bekend is de Suick 9’, een amerikaanse klassieker die teruggaat tot de jaren 40. Wordt nauwelijks nog mee gevist door de grote meute en kan daarom nog weleens het verschil maken. Graag vis ik met een eigen ontwerp gedeeltelijk gebaseerd op de Sandcat, een andere klassieker. Uit hout en weinig drijvend uitgelood. Divers duiken naar beneden bij elke ruk die je eraan geeft en afhankelijk van de uitloding hebben ze een hangmoment en komen daarna terug naar de oppervlakte. Met dit type jerkbait vis ik erg graag vanuit de bellyboat. Met zijdelingse beweging van de hengel breng ik de bait op diepte. Wat ook lukt is met de hengel vooruit een meter binnendraaien, paar seconden stilhangen, binnendraaien, enz.. Stop en go dus. Voorkeur gaat uit naar een uitloding waarbij het aas nog net drijft en dus zeer traag terug naar boven komt. Een aasje met veel hangtime.
Wanneer ik wat dieper wil vissen zijn hybride jerkbaits vaak m’n eerste keuze. Een Torob, sybride en Bossel zitten standaard in de tacklebox. Wanneer je dieper tot 3 a 6 meter wil vissen is een Strike Pro Ghostbuster een goeie keuze. Dit aasje duikt makkelijk en snel de diepte in. Voordeel van deze kunstaasjes is dat ze goed en ver werpen, ook tegen de wind in. Bij het binnenvissen kan je er haast niets verkeerd mee doen. Hun onregelmatig zwemgedrag is vaak een trigger die de ervaren vissen toch over de streep kunnen trekken.
Mijn meest geliefde jerkbaits zijn de tailbaits en tailgliders, gliders met een staartje. Eén van de beste die ik ken is ongetwijfeld deStrike pro Guppie jr. Dit aasje is 11.5 cm (zonder staart), weegt 70 gram en heeft een slank staartje. Hier kan je werkelijk alles mee, zuiver links rechts binnentikken, gewoon rechttoe binnenvissen waarbij het aasje in s bochten zwemt, of met tussenpozen binnendraaien. De zogenaamde ‘stop & go’ vind ik toch één van de fijnste manieren om zo’n kwispelaar binnen te vissen. Ook m’n zelfbouw tailbaits zitten standaard in de tacklebox.
Een klassieker die zich niet laat onderverdelen is de Salmo Fatso. Deze flankt als de beste en laat je zelden in de steek. Vooral op winderige dagen gebruik ik deze graag. Door de compacte vorm werpt deze als een kogel en haal je makkelijk grote afstanden. Ook bij krachtige zijwind blijft deze jerkbait nog aangenaam te vissen. Bij gliders en hybrides geraakt je dan makkelijk het gevoel erover kwijt, maar zo’n Fatso 14 cm blijft ongestoord zijn werk doen. Door de compacte vorm ligt het aantal missers en lossers ook een heel stuk lager. Mooi voordeel wanneer je op een moeilijker water moet werken voor een aanbeet. De Salmo Fatso 10 in de zinkende versie is ook één van m’n favorieten. Behoorlijk klein maar met zijn 50 gram gooit dit dingetje bijzonder fijn. Ook de betere roofbleien kunnen er maar moeilijk vanaf blijven.
Wat is de ideale jerkbait hengel ?
Over het algemeen werden in het verleden vooral korte hengels tussen 180 cm en 210 cm voorgesteld en verkocht als jerkbaithengel. Hengelkeuze is iets heel persoonlijk ook. Ik heb het eigenlijk nooit zo begrepen op die korte jerkbaithengels (tenzij voor het verticaal vissen). Veel liever gebruik ik een wat langere baitcasters voor het jerkbaitvissen, zo tussen 240cm en 270cm. Alleen maar voordelen in mijn ogen. Je haalt makkelijker grote werpafstanden en vooral het zetten van de haak lukt een stuk beter met een wat langere hengel. Het binnenvissen van een jerkbait vraagt misschien wat meer oefening met een langere hengel in vergelijking met een kort stokje, maar eens je dat gewoon bent heb je enkel maar voordelen. De hengel voor mij al jaren favoriet, is de Westin Powercast serie. In combinatie met een Abu Garcia Revo Beast 41 reel heel fijn gereedschap. Deze baitcaster is iets zachter dan de doorsnee jerkbaithengel en werpt daardoor zeer makkelijk en ver, en buigt mooi rond tijdens de dril. Volgens mij verspeel je ook minder vissen op een wat zachtere hengel in vergelijking met de doorgaans strakke (jerkbait) hengels met topactie. Een heel persoonlijke keuze dus ook. De ene vist graag met hele strakke en snelle hengels, de andere met wat zachter materiaal. Belangrijk is dat je er veel plezier aan beleeft!
Vang ze!